Booktrailer sau Incă o dată despre expoziții virtuale


Ce conținut publică bibliotecile pe blogurile sale? Cel mai des — expoziții de carte. Și acest lucru este semnificativ — biblioteca trebuie să informeze utilizatorii și să promoveze colecțiile sale. Simplitatea publicării informației pe blog creează unele probleme. Problemele sînt legate de format, stil. Atelierele organizate nu o dată au schimbat situația foarte puțin. Acum putem vedea expoziții virtuale pe slideshare, flipsnack, prezi, Picassa etc. Dar aspectele de design încă trebuie îmbunătățite. O problemă aparte o constituie expozițiile unei cărți sau prezentările cărților noi.

Recent, am booktrailercitit un articol care ar putea fi interesant și pentru bibliotecari — nu numai din punctul de vedere al experienței, dar și din punctul de vedere al unui format pentru prezentarea / expoziția unei cărți. Deși, despre acest tip de informare a utilizatorului am citit și alte materiale, experiența bibliotecilor din Rusia este interesantă. Este vorba despre booktrailer. 

Booktrailer — este un videomaterial, un spot realizat pentru promovarea unei cărți. Primele book trailer-e au apărut în 1986 — nuvela Wildwood de John Farris. (https://en.wikipedia.org/wiki/Trailer_(book).

Primul video spot a fost demonstrat în 2003 la iarmarocul de carte din Louisiana (SUA) — un booktrailer al cărții Dark Symphony de Christine Feehan. Din 2005 booktrailer-erele sînt create activ, sînt organizate concursuri cu premii în diferite orașe ale lumii.

Scopul unui booktrailer este atragerea atenției, incitarea la lectură, a face să crezi în USP. Booktrailer-ul vorbește de ce o carte merită să fie cititiă.

Durata unui spot este de 1-1,5 minute.

După tipul formatului ele pot fi: a) video bazat pe un scenariu; b) slide-uri cu citate, ilustrații din cărți, desene, fotografii; c) film de animație.

După conținut spoturile pot fi: a) narative; b) de atmosferă; c) conceptuale.

În procesul de elaborare a unui booktrailer sînt cîteva etape.

1. Alegerea cărții

Motivul de alegere a cărții pot fi: promovarea unei cărți noi intrate în ibliotecă, a unei cărți aniversare, a unui scriitor jubiliar, a unui eveniment etc.

2. Scenariul

Fiecare scenariu trebuie să fie interesant, captivant, să conțină o intrigă, determinate mijloacele de redare a atmosferei. Pentru spoturile conceptuale este caracteristică redarea ideei cărții. Fiecare scenariu trebuie să răspundă la o intrebarea: De ce este important să citim cartea?

3. Alegerea materialelor/suportului ilustrativ (imagini, fragmente video din Internet, personale, din filme, ecranizări, animație gif, footage)

Un program util, foarte interesant pentru lucrul cu materialul ilustrativ este Adobe After Effects (deși, un impediment de utilizare este faptul că poți folosi numai versiunea trial). Pentru unele proiecte pot fi descărcate clipuri gata de pe site-ul ru.savefrom.net.

4. Înregistrarea sunetului

Banda sonoră pentru spot se înregistrează aparte sau în momentul filmării. Ca fon muzical pot fi alese secvențe muzicale de pe Youtube. Dar, aici trebuie să fim atenți cu drepturile de autor. Este preferabil să alegeți materialele care au licența Creative Commons. Atunci cînd ați ales cîteva fragmente, salvați-le în Favorites, pentru a le avea aproape.

5. Alegerea programului de lucru cu video

Iată cîteva programe, care le cunoașteți, ați auzit sau le-ați folosit: Windows Live Movie Maker, Sony Vegas Pro, Pinnacle Studio HD Ultimate, Corel Video Studio, Adobe Premiere Pro, chiar și Youtube etc. Aceste programe vă ajută să adăugați sunetul. effectele, tranzițiile între secvențe, să montați filmul.

6. Montarea filmului

În montarea unui spot sînt cîteva momente importante: utilizarea diferitor planuri (sînt șapte planuri); mișcarea camerei; mișcarea actorului în cadru; estomparea culorlor — toate acestea necesare pentru accentuarea ideei, a stării psihologice a actorilor.

Poți încerca să povestești conținutul unei cărți în 2 minute, să înscenezi începutul lucrării sau apofeozul, se poate filma reacția cititorilor, dar se poate încerca și o abordare mai originală, inovatoare în redarea conținutului. Esențialul este — atragerea atenției cititorului potențial, de a-l incita la lectură — marturiseste traducatorul Lev Oborin.

În final cîteva exemple de booktrailer-e, care sper vor fi exemple demne de a urma și atunci prezentările de carte publicate de biblioteci vor fi mai originale și atrăgătoare.

http://www.booktrailers.ru/post/585

http://www.booktrailersforreaders.com/How+to+make+a+book+trailer

http://www.rba.ru/content/news/vid_news_str.php?id=3623

Нажмите для доступа к Booktrailers_konkurs.pdf

Реклама

5 Comments

  1. Уведомление: Cum promovez o carte într-un video

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.