Ignite — un format rapid de prezentare


Ați auzit și poate chiar ați practicat prezentări în formatul Pecha Kucha, 20×20. cu durata de 6 min. 40 de secunde. Peste trei după crearea acestui stil de prezentare a apărut un alt stil de prezentare și mai scurt ca timp — Ignite.

Primul eveniment Ignite a avut loc în 2006 la Seattle, SUA, organizator fiind Brady Forrest and Bre Petis, iar sponsor compania O’Reilly Media. Astăzi și în Chișinău este organizat evenimentul Ignite.

Prezentarea în stil Ignite presupune următoarele – fiecare speaker are 5 minute, utilizeaza 20 de slide-uri, 15 secunde per slide. Acest fapt impune speakerul să-și gîndească mesajul mai concis și clar.

Pentru a avea o prezentare bună, memorabilă trebuie sa ținem cont de unele lucruri, pe care le-am găsit într-un articol semnat de Scott Berkun, participant la evenimentele Ignite din Seattle, SUA. Iată ce sfaturi ne oferă speakerul american:

  1. Alegeți o istorie sau temă interesantă. Ce vă place? Ce urîți? Care este cel mai bun sfat pe care l-ați primit vreo dată? Care sînt 4 din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre X ?

  2. Schițați 4 sau 5 puncte principale. Aveți nevoie de o structură simplă, care face mesajul clar. Puneți-vă întrebarea – care este lecția sau punctele majore pe vreți ca oamenii ce vă ascultă să memorizeze, după ce terminați? Aceasta si poate constitui structura prezentarii.

  3. Determinați punctele principale înainte de a trece la slide-uri. Revedeți, recitiți materialul o dată sau de 2 ori  (cu timerul) – aceasta vă va ajuta să selectați și organizați ceea ce vreți să spuneți. După ce ați găsit cele 4 puncte majore, treceți la selectarea imaginilor pentru slide-uri, ca suport, ilustrație la ceea ce spuneți.

  4. 300 secunde. Trebuie să repetați, cel puțin de 10 ori prezentarea (s-a observat că speakerii repetă în medie de 5 ori). 300 de secunde sînt egale cu 10 videospoturi de promovare la TV.

  5. Este necesar să respirați. Nu există o regulă, care ar spune că trebuie să vorbiți în continuu, fără a vă opri. Atunci cînd repetați, învățați să respirați. Oferiți publicului un moment pentru a digera ultimul gînd expus. Opriți-vă cînd treceți la alt punct. Faceți un slide sau două pentru a atrage atenția și a avea timp pentru un respiro.

  6. Nu vă opriți la slide-uri. Slide-urile bune oferă suport pentru ceea ce spuneți. Nu urmăriți slide-urile, aceasta este problema comună pentru toți care fac prezentări. Utilizați imagini simple și dacă vreți să utilizați text – utilizați fonturile mari 50+, fără enumerări, numai un punct sau două.

  7. Nu vă temeți de erori. Dacă ați uitat ceva, nu vă întoarceți înapoi. Trebuie să structurați prezentarea în 4, 5 părți, care pot exista separat. Dacă ați uitat ceva sau ceva a intervenit nu va opriți.

  8. Uitați-vă la alte prezentări în stil ignite, ca să vedeți diferite moduri de prezentare.

  9. Puneți unul și același slide de două ori dacă vreți să spuneți mai mult la punctul acesta. Dacă nu vreți să utilizați slide-uri, puteți să vorbiți și fără ele.

  10. Planificați „pierderea primului și a ultimului slide”. Publicul poate reacționa la ceea ce spuneți: vorbi, rîde. Deaceea gîndiți-vă să spuneți totul în 4 minute și 30 de secunde.

  11. Utilizați șrifturi de mărime mare. Publicul poate să nu vadă bine. Deaceea dacă aveți text, diagrame – ele trebuie să fie vizibile pentru toți. Cît de mult nu va-ți strădui să sincronizați discursul cu avansarea slide-urilor – nu întotdeauna veți reuși. Imagini simple sînt binevenite. Dar vă reamintesc că slide-urile nu sînt obligatorii.

  12. Utilizarea imaginilor gratuite. Nu uitați să indicați URL-ul imaginilor folosite – pe un slide sau ca legendă.

Mai jos cîteva surse suplimentare unde veți putea descoperi detalii despre acest stil de discurs public.

Surse:

Scott Berkun. How to give a great ignite talk. Disponibil: http://scottberkun.com/2009/how-to-give-a-great-ignite-talk/

http://www.ignitetalks.io/videos/why-and-how-to-give-an-ignite-talk

http://www.ignitetalks.io/

Нажмите для доступа к How%20to%20Prepare%20checklist.pdf

http://ignitechisinau.com/instructii/

https://clck.ru/B7S8R

The Fastest Way to Create an Ignite Presentation

Ignite talk, mode d’emploi (CR atelier du 17/6/15 Pole Paca projet)

Spune ce gîndești

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.