Mediul virtual, explozia webului mobil au schimbat forma mesajelor transmise. En bref, este vorba despre schimbarea preferințelor față de conţinutul digital. Tot mai mulți internauți optează pentru un conținut succint, în special – imagini. Acest fapt găsește confirmare în utilizarea rețelelor sociale. Iar în content marketing pentru prezentarea conținutului este utilizat: infograficul – o amalgamă de scheme, grafice, imagini, texte.
Conform Wikipedia — infograficele sunt reprezentări vizuale grafice ale unor informaţii, date sau cunoştinţe. Sînt sigură că ați văzut o astfel de publicație, formată din semne, simboluri şi cuvinte, colorate şi structurate, ușor de asimilat. Structurarea mesajului face posibilă transmiterea unei cantităţi mari de informaţii într-o formă atractivă.
Reguli de bază
Aranjarea elementelor grafice şi a textului ori alegerea culorilor nu se face la întâmplare. Există o serie de reguli fundamentale care trebuie luate în considerație.
- Determinați conceptul unitar şi stabiliţi informaţiile cele mai importante.
Un infografic este ca o poveste atrăgătoare cu o introducere, o concluzie şi câteva idei principale. Atunci când avem multe date, trebuie să le triem, să le grupăm în funcţie de conţinut.
Este foarte important de reţinut că datele incluse în infografic trebuie să provină din surse de încredere, preferabil din propriile documente şi rapoarte şi, de asemenea, e recomandat ca ele să fie cât mai recente.
- Infograficele, la fel ca oamenii, sunt iubite mai uşor atunci când sunt simpatice.
La modul serios, primul impact când vine vorba de infografice este cel vizual. Dacă nu sunt plăcute ochiului, nimeni nu se va chinui să ajungă la mesaj. Cum le facem simpatice? În primul rând, evitând culorile stridente, care obosesc vederea şi alegând maxim două-trei culori complementare (se pot folosi mai multe nuanţe). Apoi, atenţie la alegerea fontului!
Titlul trebuie să atragă atenţia, iar textul trebuie să fie în contrast cu imaginea sau culoarea de fundal şi trebuie să fie curat, fără ornamente care îngreunează lectura. Nu în ultimul rând, el trebuie să fie suficient de mare pentru a putea fi citit fără a împrumuta ochelarii bunicii. Nu uitaţi că sunt foarte multe persoane care citesc infograficele de pe smartphone-uri ori tablete, care au ecrane de dimensiuni mai mici.
- Informaţiile trebuie să se refere la instituția care semnează infograficul
Nu este obligatoriu ca toate informaţiile cuprinse într-un infografic să fie serioase, ele pot fi şi amuzante, atâta vreme cât au legătură cu obiectul de activitate al instituției sau cu valorile ori imaginea acesteia. De exemplu, dacă o companie producătoare de cuie face un infografic despre metode ingenioase de a folosi un cui sau un ciocan sau despre evoluţia uniformelor tâmplarilor, va fi privit ca fiind inventiv şi probabil că va fi şi bine primit.
Dacă însă aceieaşi companie încearcă să pară amuzantă şi relaxată şi realizează un infografic despre o zi din viaţa unei tinere gospodine, probabil că informaţiile nu vor avea credibilitate şi oamenii vor strâmba din nas la vederea lor.
Ca o concluizie — trebuie să fim creative și să vorbim doar despre ceea ce cunoaştem.
- Informaţiile trebuie să fie de interes pentru grupul-țintă.
Orice mesaj care pleacă de la o companie către publicurile sale trebuie să fie de interes pentru acestea, pentru că există posibilitatea ca săgețilele şi culorile infograficelor să ne ia minţile şi să ţinem morţiş să le folosim, chiar şi atunci când nu avem de spus nimic relevant pentru grupul-țintă, ceea ce nu este o idee bună. Infograficele nu sunt doar nişte imagini drăguţe, ci sunt, mai presus de orice, mesaje.
- Faceţi o schiţă înainte să vă apucaţi efectiv de treabă
E recomandat să schiţaţi pe o foaie elementele pe care vreţi să le includeţi în infografic, pentru a putea face o imagine de ansamblu asupra produsului finit. S-ar putea ca, odată aşternute toate componentele pe hârtie, să vi se pară că imaginea este prea încărcată. Sau că structura nu este echilibrată şi să fie nevoie să gândiţi o altă abordare.
Câteva sfaturi de final:
Inspiraţi-vă de la cei mai buni. La o simplă căutare pe Google veţi găsi sute de exemple de infografice eficiente şi bine realizate. Există chiar şi site-uri dedicate.
Folosiţi cu încredere softurile specializate. O listă cu câteva dintre cele gratuite găsiți mai jos;
Textul e important, dar trebuie să fie succint. Alegeţi cuvinte puternice şi de impact, dar puţine;
Nu uitaţi să vă lăsaţi semnătura: menţionarea numelui companiei şi a unui link pe pagina pe care publicaţi infograficul sunt binevenite. Un logo poate fi pus chiar şi în partea de jos a infograficului, eventual cu o opacitate mai scăzută, dacă vi se pare că epatează.
Preluat de pe https://www.link-academy.com/blog/4-unelte-gratuite-pentru-a-crea-un-infografic
Resurse:
http://www.creativebloq.com/graphic-design-tips/information-graphics-1232836
http://www.coolinfographics.com/
http://infographicworld.com/hpv-graphic/
http://cash-website.ru/chto-takoe-infografika-eyo-rol-v-raskrutke-sayta/
http://infographer.ru/vsyo-taki-chto-zhe-takoe-infografika/
1 Comment