Anul 2023 este anul rezilienței instituționale care include aspecte ce țin de reziliența socială, culturală și digitală. În contextul rezilienței digitale actualizarea strategiei de marketing de conținut devine primordială. Crearea conținutului digital este importantă, deoarece mărește oferta digitală, asigurând comunitatea cu resurse electronice, bineînțeles ele trebuie să fie de calitate. Videoclipurile, articolele, fotografiile, revistele online trebuie să aibă mai mult impact ca niciodată.
Mai multe surse, pe care le găsiți la sfârșitul articolului, relatează despre tendințele în conținuturi pentru 2023, ce tipuri de conținut vor fi cele mai populare.
1. Videoclipuri scurte
Formatul video are un viitor strălucit. În special, pentru că se poate adapta cu ușurință la schimbările de modă și se poate modela în funcție de nevoi. În 2023, videoclipurile scurte vor fi în centrul atenției. Acest format a fost utilizat pentru prima dată de Vine1 în 2013, devenind popular. Formatul videoclipurilor scurte a continuat să cucerească platformele de social media în ultimii ani, precum Instagram, iar în 2020 îl preia Tik Tok și Facebook (Story).
Și YouTube a implementat un nou format specific de videoclipuri scurte pe platforma sa, numit Shorts — conținut foarte captivant cu un potențial viral ridicat, care ajunge la mii sau chiar milioane de vizionări mult mai ușor decât videoclipurile de lungime clasică. Datorită ritmului mai susținut și formatului vertical clipul reține atenția de la început până la final. În 2021, peste 1,5 miliarde de utilizatori lunar au vizionat Shorts.
Videoclipurile scurte sunt, prin urmare, un format esențial în acest an și trebuie să fie adăugat în strategia de marketing de conținut.
2. Podcasturi
În ultimii ani podcastul a devenit un format preferat pentru creatorii de conținut, precum și pentru branduri. Deși, acest format există din 2004, iar primele cărți audio au apărut în 1932.
De ce podcasturile sunt populare ? Nu numai din motivul că este un format ușor de consumat pentru public, de ascultat în transport sau în timp ce gătești, de exemplu. Dar, în plus, îți permite să fii la curent în unele domenii, să afli lucruri noi care te ajută să atragi noi perspective personale.
Conform datelor companiei americane de cercetare a tendințelor în marketing digital eMarketer în 2021 circa 70 mln de persoane în Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie vor asculta podcasturi. Totodată numărul total de utilizatori ai acestui format în aceste țări este inferior celui din Statele Unite, care a ajuns la 117,8 mln.
https://www.lalettre.pro/L-ecoute-de-podcasts-gagne-en-popularite-en-Europe_a27397.html
Răspunsul la întrebarea privind popularitatea podcasului poate fi explicată și de schimbarea modului de viață ca urmare a dezvoltării tehnologiilor. Printre factorii principali putem numi:
- dezvoltarea Internetului mobil, care a accelerat utilizarea acestui tip de conținut, care poate fi ușor descărcat și consumat în orice moment, în orice loc
- apariția automobilelor „inteligente” sau conectate, capabile de a difuza informații din Internet când ești la volan
- valoarea de producție scăzută a unui podcast. Pentru lansarea unui podcast este suficient un microfon de calitate și un site pe care îl publici.
- Oamenii obosiți de ecrane caută alternative și podcastul este una din ele.
Prin urmare, este esențial să creăm un podcast în 2023. Alegem subiectele, formula în funcție de resurse: cu sau fără invitat, pe ce platforme să-l găzduiti etc. Și începem!
3. Fotografii „din culise”
În 2023, pe rețelele de socializare, publicul se așteaptă să vadă cât mai multă autenticitate. Filtrele și retușurile au rămas în trecut. Pentru a ajunge la noua generație de tineri, Generația Z, acum trebuie neapărat să mizăm pe naturalețe. Această tendință a permis nașterea și creșterea noii rețele de socializare BeReal, care oferă posibilitatea de partajare a fotografiilor instantaneu, fără editare.
Este o idee bună și pentru branduri, consideră emarketerii — pentru că oferă mai mult conținut „din culise”, care dezvăluie ce se întâmplă în spatele brandului, prezintă fețele celor care îl fac să funcționeze zi de zi. Acest lucru îi face pe clienți să se simtă mai aproape de brand și respectiv, va îmbunătăți imaginea în doar câteva postări.
4. Conținut angajat
În 2022 brandurile s-au angajat în mișcări sociale: egalitatea de gen, rasism, mediu, inegalități sociale etc.
Această cerere de angajament din partea brandurilor poate fi explicată și prin tendința descrisă la punctul anterior: o așteptare de mai multă naturalețe și mai multă transparență din partea brandurilor, dar și, în cele din urmă, mai multă umanitate.
Deși Generația Z este cea mai sensibilă la problemele de mediu, ea solicită un angajament real din partea mărcilor. Astfel, nu va mai fi posibilă afișarea unui angajament fals (Greenwashing2) pentru că acest lucru va duce neapărat la un buzz, sau chiar la un boicot din partea unei întregi generații.
În 2023, crearea de conținut implicat, care reflectă acțiunile reale și convingerile adevărate ale mărcii este, prin urmare, esențială pentru a atrage noi consumatori.
5. Conținut durabil
Întotdeauna a fost recomandabilă crearea unui conținut cu valoare adăugată ridicată, cu toate acestea, în 2023, majoritatea conținutului va trebui să ofere audienței informații interesante, atemporale și extrem de utile.
Crearea de conținut aliniat la obiective care se adresează nevoilor și dorințelor utilizatorilor este doar jumătate din luptă. Trebuie să ne asigurăm că ajunge la ei este cealaltă jumătate. Pentru a preveni ca conținutul pe care îl creăm să nu dispară în adâncurile internetului, va trebui să acordăm prioritate componentei de distribuție a conținutului. Fiecare componentă de conținut trebuie să fie percepută ca un cadru pentru mai multe iterații, ceea ce vă poate crește acoperirea și produce cel mai mult profit. În plus, prin valorificarea conținutului deja creat pe mai multe medii, puteți atrage diferite grupuri de persoane. Deaceea, nu ne limităm activitatea pe Facebook, creăm conținut pe blog, Youtube, Flickr sau Slideshare și le distribuim pe rețele.
Surse:
- https://www.coredna.com/blogs/best-types-of-content#:~:text=There%20will%20be%20a%20greater%20focus%20on%20using%20interactive%20content,effective%20at%20engaging%20an%20audience.
- https://www.3dissue.com/5-key-trends-in-content-marketing-to-watch-for-in-2023/
- https://digitalmarketinginstitute.com/blog/key-content-marketing-trends-2023
- https://www.forbes.com/sites/johnhall/2023/01/08/how-to-improve-your-content-creation-process-for-2023/?sh=73115d547b67
- https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2022/11/15/2023-digital-marketing-trends-to-take-advantage-of-now/?sh=63a6384c61f4
- https://blog.hootsuite.com/social-media-content-creation/
- https://www.linkedin.com/pulse/4-content-marketing-trends-use-your-2023-strategy-bonus-ryali/
- https://www.wpbeginner.com/showcase/best-podcast-hosting-compared-most-are-free/#:~:text=Considering%20these%20factors%2C%20we%20recommend,second%20recommendation%20Would%20be%20Buzzsprout.
- Vine — video hosting service american
- Greenwashing este un termen folosit pentru a descrie o acțiune sau un set de afirmații false, înșelătoare sau neadevărate făcute de o organizație cu privire la impactul pozitiv pe care o companie, un produs sau un serviciu îl are asupra mediului.