GALE Database


GALE reprezintă o bază de date cu conținut multidisciplinar, ce oferă o varietate de resurse pentru educație, învățare pe tot parcursul vieții și cercetare academică. Gale Reference Complete permite utilizatorilor să acceseze milioane de pagini de surse primare, lucrări de referință electronice și periodice pe platformele Gale. Datorită complexității colecției, care combină conținut electronic de referință original de la Gale, periodice de calitate JCR(Journal Citation Reports), critică literară și opere literare full-text, precum și surse rare din depozitele marilor biblioteci ale lumii, elevii, studenții, profesorii, cercetătorii pot găsi informații actualizate necesare pentru îmbunătățirea calității predării și cercetării.

Platforma online Gale Reference Complete conține:

· peste 17.000 de reviste full-text

· aproximativ 1.200 de periodice

· peste 1.700 de cărți electronice multidisciplinare unice

· peste 13 milioane de pagini de surse primare istorice (secolele XIII-XX)

· peste 1,5 milioane de recenzii literare, biografii și lucrări literare integrale

Disponibilitate: Accesul la Baza de date GALE este posibil prin abonament. În Republica Moldova, în perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2022, baza de date GALE poate fi accesată gratuit în filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: Ovidius, Transilvania, Târgu-Mureș, Centrul Academic Internațional Eminescu, Biblioteca Centrală, Biblioteca Publică de Drept. Adresele filialelor le găsiți accesând http://hasdeu.md/filiale/

Căutarea în baza de date GALE poate fi efectuată în două moduri: căutarea de bază (Basic Search) și căutarea avansată (Advanced Search), cu ajutorul cuvintelor cheie, operatorilor de căutare booleeni AND, OR, NOT, după numele autorului, titlul documentului, tipul documentului, ISBN, locul publicării, limba publicației, nr de înregistrare în baza de date (GALE document ID) ș.a.

Căutarea avansată

Rezultatele căutării pot fi sistematizate, cu ajutorul filtrelor, după titlu, subiect, tipul documentului, data publicării, gradul de dificultate al textului ș.a. Pot fi accesate doar articolele din reviste academice, sau doar cărțile ce conțin subiectul căutat, ori doar articolele din ziare, sau doar imaginile și videourile referitoare la temă.

Baza de date are integrate o serie de instrumente ce înlesnesc procesul de cercetare, printre acestea: posibilitatea de citare, de marcare/evidențiere a secțiunilor importante din text, de transmitere prin email, de sonorizare a textului, de redimensionare a fontului, de descărcare în format PDF a articolului sau de includere în Google Drive sau OneDrive ș.a.

instrument de citare

Traducerea conținutului este disponibilă în cca 23 de limbi (română, engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, turcă ș.a.), traducerea platformei în cca 34 de limbi, aceasta poate fi efectuată pe ecran sau poate fi sonorizată. Conținutul sonorizat este marcat în proces.

conținutul sonorizat este marcat în proces
Limba interfetei poate fi modificată
Limbile disponibile

CONȚINUTURILE GALE

EBooks. Cărțile electronice existente în GALE sunt clasificate pe domenii precum business, știință, educație, studii multiculturale, istorie, științe sociale, literatură, religie, medicină, drept, biografii, mediu ambiant, artă, tehnologie, biblioteconomie, informare și publicare ș.a.

Gale Academic OneFile, oferă acces la milioane de articole din peste 17.000 de reviste academice și din alte surse autorizate, inclusiv videoclipuri de la BBC Worldwide Learning la mii de podcasturi și transcrieri de la CNN. Include mai mult de 11.000 de reviste evaluate de experți (mai mult de 8.000 în text integral) și seturi de referințe majore, inclusiv Gale Encyclopaedia of Science și Encyclopaedia of World Biography. Informațiile și articolele pot fi vizualizate atât în format PDF, cât și HTML. Această resursă include informații în domenii cheie, cum ar fi biologia, chimia, justiție penală, economie, științe de mediu, istorie, marketing, științe politice și psihologie.

Gale Literature reunește bazele de date literare principale ale Gale într-un singur mediu digital:

Gale Literature Criticism – una dintre cele mai mari și mai extinse compilații de comentarii literare disponibile

Gale Literature Resource Center – informații biografice actualizate, prezentări generale, critică literară integrală și recenzii despre peste 130.000 de scriitori din toate disciplinele, din toate perioadele de timp și din întreaga lume

LitFinder – o multitudine de lucrări literare, inclusiv peste 150.000 de poezii cu text integral și 800.000 de citate de poezie, precum și nuvele, discursuri și piese de teatru

Dicționar de biografie literară – eseuri academice care oferă context esențial pentru a înțelege carierele și scrierile a peste 12.000 de autori din toate perioadele de timp și din toate părțile lumii

Despre autor – biografii captivante ale autorilor și ilustratorilor clasici, contemporani de literatură pentru copii și tineri

Autori contemporani – date biografice și bibliografice actuale despre peste 120.000 de autori moderni

GALE Primary Sources, combină conținuturi valoroase din surse primare digitizate (arhive de documente, ziare, microfilme, manuscrise, hărți, înregistrări audio ș.a.). Această arhivă istorică oferă cercetătorilor o oportunitate de neegalat de a căuta și vizualiza online multiple materiale rare, unice, păstrate în condiții speciale, sau cele mai cunoscute și mai citate ziare din lume: Textul integral al The Times și Financial Times și The Economist, din 1988 până în prezent; Textul integral al The New York Times din 1985 până în prezent, actualizat zilnic; The Telegraph — 1 milion de pagini, de la primul număr până la sfârșitul anului 2000, inclusiv numerele Sunday Telegraph din 1961 ș.a.

Vă așteptăm la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău pentru a explora baza de date GALE pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie, decembrie 2022.

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.