Fiți în siguranță! Metode de îmbunătățire a securității în rețele sociale


Internetul oferă multe oportunități de explorare, creare și colaborare. Pentru a profita de ele este importantă siguranța.

Prima linie de apărare împotriva intervențiilor infractorilor sunt parolele. Cu toți cunoaștem că parolele trebuie să fie alese minuțios, ca să fie puternice, diferite pentru fiecare cont. Parolele se schimbă periodic. Pentru a crea parole puternice nu uitați de următoarele aspecte:

  • utilizați generatoare online de creare a parolelor puternice (de ex. https://passwordsgenerator.net/)
  • utilizați parole puternice pentru fiecare dintre conturile Dvs. (email, web banking etc.)
  • păstrați parolele într-un loc secret, la care nimeni nu are acces
  • utilizați o parolă lungă, alcătuită din numere, litere și simboluri
  • încercați să folosiți o expresie cunoscută numai Dvs.
  • configurați opțiunile de recuperare a parolei și actualizați-le la schimbarea parolei — în caz de uitați parola vă vor ajuta să intrați în cont

În continuarea temei de securitate, consider că este oportun să ne reamintim despre unele metode de securitate cu exemple din diferite rețele sociale. Materialul reprezintă încă un capitol din același GHID Securitatea în rețele sociale şi controlul parental în mediul online.

Securitatea reţelelor sociale începe cu parola. 

De obicei neglijată de utilizatori, această înşiruire de caractere este unul dintre lucrurile cele mai dorite de hackeri. Uneori, treaba lor nu este atât de dificilă precum s-ar crede, după cum arată şi topul celor mai «înspăimântătoare» parole din 2012. Acesta include parole mai vechi precum «password», «123456”, dar și cuvinte ca “jesus” și “ninja”, nou intrate în clasament.

O parolă puternică ar trebui să conţină litere mici, litere mari, cifre şi caractere speciale (!@#$%A&*() +-!~=\'{)[]:»;~<>?../), să aibă cel puţin 8 caractere, sa fie schimbate cu regularitate (la cel puţin 6 luni) şi să nu fie divulgată în niciun fel altor persoane.

Evitaţi folosirea unor informaţii personale precum zilele de naştere, numele animalelor de companie sau numele de dinainte de căsătorie al mamei. Acestea sunt uşor de găsit prin tehnici de inginerie socială sau din simple căutări pe reţelele sociale.

Nu folosiți aceeaşi parolă de la un cont la altul şi asiguraţi-vă că aveţi o parolă puternică la toate serviciile online utilizate.

Escrocii îi tentează pe utilizatori cu opțiuni pe care rețelele sociale nu le au, de exemplu posibilitatea de a vedea cine le-a urmărit profilul, care pe Facebook nu există din motive ce țin de protejarea vieţii private. Stați la curent cu noile opţiuni introduse de reţelele sociale și nu vă încredeți în nicio aplicație promovată înaintea unei lansări oficiale.

Mențineți o atitudine sceptică şi faţă de falsele promoţii cu gadget-uri, bilete de avion sau bilete Disney care nu sunt publicate pe paginile oficiale ale companiilor.

Sfătuim utilizatorii să îşi actualizeze atât soluţia antivirus, cât şi sistemul de operare şi aplicaţiile folosite. Viruşii devin inutili atunci când întâlnesc o soluţie de securitate cu actualizările la zi. În caz că ajung în sistem, ei caută vulnerabilităţi pe care să le exploateze şi care sunt uşor de găsit în software-ul piratat şi neactualizat.

Pe Facebook, utilizatorii se pot proteja de amenințările apărute cu aplicaţia gratuită Bitdefender Safego, care le scanează timeline-ul şi îi protejează de cele mai noi amenințări informatice, spam, phishing şi malware, dar şi de supra-expunerea datelor personale.

Utilizatorii nu trebuie să dea click pe mesaje care, deşi par fotografii, sunt fişiere executabile. Chiar dacă par că sunt transmise de prieteni, astfel de mesaje pot instala la descărcare un software periculos ce oferă atacatorilor control asupra calculatorului infectat. Executarea unui astfel de fişier (cu extensia ‘.exe’) este periculoasă în general, indiferent că este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instantă (Facebook, Yahoo Messenger etc.)

Toate reţelele sociale au o serie de opţiuni de securitate ce pot fi ajustate. Pe Facebook, de exemplu, informațiile sunt publice de la sine, la fel ca întregul profil. De curând, compania a lansat un nou serviciu care ajută la căutări mai bine agregate şi care poate returna rezultate precum «prieteni care urmăresc emisiunea X», dar şi «vegetarieni din oraşul meu care iubesc brânza». Utilizatorii pot preveni apariţia lor în rezultatele noului Graph Search dacă îşi ajustează setările de securitate şi modifică statutul «like-urilor” din public, în privat .

Totodată, este importantă securitatea navigării în browser, ca metodă de prevenţie a atacurilor de tip phishing. Tastaţi direct adresa site-ului rețelei sociale şi verificaţi că aveţi o conexiune sigură (https), acolo unde este posibil.

Conectarea de pe reţele Wi-Fi publice și nesigure trebuie, de asemenea, evitată. Luaţi în calcul riscurile care există atunci când împărtăşiţi pe FourSquare, Twitter sau Facebook locul unde vă aflaţi. Un check-in nu le spune doar prietenilor unde sunteţi, ci şi hoţilor, care află cu această ocazie şi locul unde nu vă aflaţi: acasă.

Natura publică a platformei Twitter face ca securitatea informațiilor să fie mai greu de controlat. Autentificarea în doi pași ajută, totuşi, utilizatorii să fie siguri că ei sunt cei care își accesează contul, şi nu hackerii. Prin această metodă, se trimite un cod de verificare către telefon, aşa că doar cineva care are acces şi la telefon, şi la parolă se poate conecta la contul de Twitter.

Pe Pinterest, toate informaţiile pe care le împărtășiţi devin imediat publice. Din fericire, există setări care pot ascunde detaliile și fotografiile în secţiunea de vizibilitate. Selectaţi opţiunea “Ascunde profilul Pinterest de motoarele de căutare” pentru a va ţine board-ul Pinterest departe de căutările publice.

Ca reţea socială professională, LinkedIn poate părea un loc mai sigur în care să vă stocați informaţiile personale. Totuşi, platforma are şi ea vulnerabilităţi, iar anul acesta a suferit un atac cibernetic de proporţii, prin care s-au furat peste 6,5 milioane de parole. Utilizatorii LinkedIn sunt cel mai adesea supuşi valurilor de spam, dar şi ingineriilor sociale. Ei trebuie să fie foarte atenţi la persoanele pe care le adaugă în cercul de conexiuni, pentru că unele profiluri pot fi false.

3 Comments

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.