Connect Plus: Explorează tehnologiile în bibliotecă


Avalanșa informațiilor cu care o persoană se întâlnește în fiecare zi este uluitor de mare. Modul în care aceste informații sunt livrate s-a diversificat și aceste schimbări determină persoanele să obțină competențe și abilități noi, necesare pentru a accesa informația, pentru a rămâne conectat la tehnologiile moderne. În acest context, bibliotecile, care întotdeauna aveau și rolul de formare a competențelor utilizatorilor, au dezvoltat servicii de instruire bazate pe tehnologii.

Oferta de servicii bazate pe tehnologii CONNECT PLUS a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a fost creată pentru a răspunde unei cereri sporite de formare în domeniul tehnologiei și educației digitale. Scopul principal al serviciilor este oferirea unui suport tehnic persoanelor de toate vârstele în obținerea și dezvoltarea abilităților în domeniul calculatoarelor și al tehnologiei, folosirea lor în comunicarea cu familia și prietenii, în carieră, extinderea cunoștințelor.

Pentru a livra servicii cu impact pozitiv pentru comunitate bibliotecarii-formatori au căpătat competențele necesare în aplicarea tehnologiilor moderne, au elaborat curricula, în cadrul instruirilor organizate la CNEPB.

Pe parcursul anului de referință în 27 de filiale ale BM „B.P. Hasdeu” au fost livrate 2166 de instruiri pentru 5545 membri ai comunității chișinăuiene de diferite vârste. Numărul de utilizatori, care au fost instruiți în cadrul serviciilor de incluziune digitală prestate de filialele Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” au cuprins în raport cu numărul de utilizatori activi ai BM – 3,8% de persoane.

Datele statistice ne demonstrează care biblioteci au fost cele mai aproape de comunitatea lor după numărul de sesiuni de instruire și de persoane instruite. Menționăm că filialele „Transilvania”, „Ovidius”, „A. Mickiewicz”, „L. Rebreanu”, BPD, CAE, „Maramureș”, „M. Drăgan” au organizat între 100-205 de sesiuni de instruire. Iar cele mai multe persoane instruite au fost în cadrul Proiectului Fii Conectat al Filialei polone „A. Mickiewicz”. Filialele „L. Rebreanu”, „Transilvania”, „Târgu-Mureș” au instruit respectiv 401 / 394 / 324 de persoane.

Menționăm că filialele, cu un număr mare de persoane instruite, au livrat instruiri de scurtă durată, altele (ca de ex. Filiala „Ovidius” cu 203 de sesiuni de instruire/175 de persoane instruite) care au organizat sesiunile conform unui curs cu o durată mai lungă, respectiv și persoane instruite au fost mai puține. Raportul dintre numărul de sesiuni și persoane instruite depinde și de numărul de servicii prestate.

După criteriul de vârstă, din toată gama de servicii IT: 42 servicii sunt destinate copiilor; 7 – pentru toate vârstele; 14 – pentru adulți, din care
8 – pentru persoanele 50+.

Serviciile IT au fost axate pe următoarele subiecte: Managementul calculatorului; Internet. Email. Medii sociale; Utilizare dispozitive mobile; Resursele informaționale ale bibliotecii; E-guvernare; Coding, Robotică, Povești digitale.

Analizând serviciile după criteriul tematică, conform schemei ofertei Connect plus, observăm că cele mai numeroase au fost instruirile în care utilizatorii dezvoltau creativitatea (25): Promovarea lecturii prin QR, Învățăm Photoshop; Creionul fermecat, Atelier digital Story Jumper, Story to Go. Cei care au participat la instruirile menționte au învățat să creeze video recomandări de carte, distribuite prin QR code plasat pe cărți, să creeze cărți în format digital, să deseneze cu ajutorul programelor grafice. Tot la această categorie se referă și serviciile Robotica la bibliotecă (4), Școala de coding (8), Povești digitale (3).

Robotica la bibliotecă

Serviciul Robotica la bibliotecă s-a implementat în august 2018 cu susținerea primarului general interimar al mun. Chișinău. Un grup de formatori de la filialele: Biblioteca Centrală, „Târgu-Mureș”, „Transilvania” și CAE, deținătoare de seturi de robotică Makeblocks Ultimate și LegoMindstorm Ev3 – a fost instruit în cadrul trainingului organizat de Programul Novateca și Biblioteca Națională pentru copii I. Creangă. În perioada august-decembrie 2018 în cadrul serviciului au fost livrate 62 de sesiuni de instruire și 222 de persoane instruite. Copiii de vârsta 10+ au învățat mișcarea robotului pe perimetrul unui pătrat; informații despre senzori: tactil, ultrasonic, de culoare, Gyro și programarea de pe calculator și telefon a robotului.

Caravana roboțeilor

Caravana roboțeilor, lansată la 12 noiembrie 2018, conform Acordului între BM și Direcția generală Educație, Tineret și Sport, a avut ca scop familiarizarea copiilor de vârsta preșcolară din grădinițele de copii din Chișinău cu roboții. Patru filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”: „Transilvania”, „Târgu-Mureș”, CAE și Biblioteca Centrală, în perioada 12 noiembrie-28 decembrie 2018 au efectuat vizite de prezentare a roboților în 51 de grădinițe din 5 sectoare ale orașului Chișinău. Micuţii s-au dovedit a fi extrem de impresionaţi de Bibroboţel, care avea exteriorul unui căţeluş (sau alte forme) era programat să se mişte înainte, să se rotească, să „spună” „Buna” ș.a. Copiii au fost foarte receptivi, interacţionau cu prezentatorii, le răspundeau la întrebări, dar cel mai fascinant moment era – interacţiunea lor cu Bibroboţelul.

Postările pe bloguri și rețele sociale (153) despre desfășurarea serviciului au fost apreciate de utilizatori după cum se vede din tabelul de mai jos:

Like comentarii distrubuiri vizualizari
1180 42 497 11376

Școala de coding

Serviciul Școala de coding (8, 7,7%), prestat la filialele „Ovidius”, „Ștefan cel Mare”, „Alba Iulia”, „I. Mangher”, „Transilvania”, CAE s-a bucurat și el de succes. Din luna iunie BM a oferit copiilor (10+) posibilitatea de a înțelege care sunt elementele de bază ale programării: limbaj de programare, formule și componente de control, elemente de grafică  și au dezvoltat abilități în rezolvarea problemelor de logică, au învățat să colaboreze între ei pentru a găsi soluția corectă în crearea propiilor jocuri. Instruirile au fost realizate conform curriculumului utilizat la nivel mondial și disponibil pe site-ul code.org.

La Filiala „Transilvania” Școala de coding, desfășurată în cadrul serviciul Povești animate a adunat cei pasionați de informatică și programare (copii de la vârsta de 7 ani), să facă cunoștință cu limbajul de programare Scratch și să se transforme din consumatori de tehnologie în creatori de tehnologie. Pe parcursul anului 2018 cei 158 de participanți au creat povești bazate pe propriile scenarii, care au fost publicate pe Facebook (28 cele mai reușite) și Youtube (4).

Datorită instruirilor copiii au devenit mai prietenoși, mai încrezuți în sine, mai creativi. Acești copii au învățat concepte de bază în programare, fără niciun fel de cunoștințe prealabile, au căpătat abilități în inițierea, dezvoltarea și finalizarea la bun sfârșit a unui proiect propriu; au învățat să apeleze la logică și gândirea algoritmică.

Ora de programare (Hour of coding)

În luna decembrie (3-9) s-a desfășurat Săptămâna Ora de coding, care are un loc aparte în planul de activități al bibliotecii și se desfășoară în toată lumea. În cadrul săptămânii, inițiate de Biblioteca Națională pentru copii „I. Creangă” au participat 6 biblioteci („Alba Iulia”, „Alexandru Donici”, CAE, „L. Rebreanu”, „Târgoviște”, și „Transilvania”). Participanții au experimentat lucruri noi, și-au format abilități de programare, au descifrat enigma liniei de cod, au aflat multe despre principiile de funcționare ale jocurilor: Minicraft, Flappy Bird și Scratch etc. Inițiativa a fost salutată de părinți și copii, stârnind multă curiozitate și multă pasiune pentru programare. Instruirile se faceau prin joc și nu necesitau cunoștințe aprofundate în materie, dar conta dorința de a afla ceva nou, interesant despre lucruri cunoscute. În Săptămâna Ora de coding au fost organizate 18 ore de programare, la care au participat 196 de utilizatori, dintre care preșcolari – 24 ; elevi clasa 1-4 – 90 ; elevi clasa 5-9 – 53 și 29 adulți. Au fost publicate 22 de postări pe bloguri și rețele sociale care au acumulat 156 like-uri; 52 distribuiri și 187 de vizualizări.

Managementul calculatorului

Serviciile în care utilizatorii erau instruiți să utilizeze calculatorul, periferiile și programele esențiale din pachetul de aplicații Microsoft Office, precum și, să navigheze pe Internet, să folosească rețele sociale și alte platforme online de comunicare. Aceste subiecte au fost livrate în cadrul a 21 de servicii pentru utilizatori de diferite vârste și reprezintă 30,9% din totalul de instruiri.

Utilizarea dispozitivelor mobile

Serviciile (17, 21,5% din total), în care utilizatorii fac cunoștință cu dispozitivele mobile, care au intrat în viața cotidiană sunt următoarele în lista de preferințe ale utilizatorilor. Cursurile erau create în funcție de vârstă utilizatorilor – copiii erau familiarizați cu aplicațiile cu caracter educativ, iar persoanele adulte și din categoria 50+ erau instruiți în utilizarea tabletei pentru comunicare prin Skype, Viber sau What’s App, email, lectura presei online, navigare pe Internet etc. Cel mai popular din această categorie a fost serviciul Fii Conectat de la filiala „A. Mickiewicz”, lansat în luna decembrie 2017, acest serviciu a luat amploare în anul de referință. Din totalul de 181 de activități de instruire și 953 de persoane instruite – 73 cu 742 de participanți au fost organizate în cadrul acestui serviciu, implementat grație participării la Inițiativa de Liderism pentru Inovatorii Bibliotecii (SUA), serviciul a avut drept scop asigurarea utilizării eficiente a tehnologiilor mobile de către copii și adulți, și eficientizarea comunicării cu membrii familiei, iar activitățile au fost axate pe învățarea aplicațiilor educaționale și de control parental și a fost replicat încă în alte 6 biblioteci din republică. Edu Apps Marathon (Maratonul Aplicațiilor Educaționale) a fost un eveniment deosebit, organizat în cadrul proiectului Fii Conectat, cu susținerea financiară a Programului Novateca. Dar și alte servicii din această categorie au fost solicitate de utilizatorii bibliotecilor: M. Drăgan (3 servicii pe tablete), „Târgu-Mureș” (Descoperă tableta), „L. Rebreanu” (Edutab), N. Titulescu (Explorăm aplicații), „M. Lomonosov” (Mediamaster), „Ovidius” (TabletoTeca pentru copii și seniori) și altele.

Instruiri pentru persoane de vârsta 50+

Pe locul șase, după cum se vede din tabel, s-au poziționat serviciile (13 la număr) pentru categoria de vârstă 50+ (13,1%), care nu aparțin generației Y / Z, dar doresc să se adapteze noului mediu virtual. Instruirile pentru această categorie de persoane au intrat în Proiectul social „Împreună cu Bunicii”, inițiat de Primăria Municipiului Chișinău și Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pentru persoanele în etate și care prevede încadrarea lor în comunitate, oferindu-le diferite oportunități de dezvoltare și interacțiune.

E-servicii

În cadrul serviciilor (2) de e-guvernare bibliotecarii eAmbasadori (BPD) au instruit solicitanții serviciului privind avantajele și simplitatea utilizării serviciilor electronice eGov, modalitățile de semnare și achitare electronica, pașii de solicitare prin intermediul tehnologiilor electronice.

iCan

Serviciile IT vin în ajutorul celor care vor să-și găsească un loc de muncă. 54 de persoane (1,2% din total) au învățat cum să creeze portofoliul digital în cadrul celor 3 servicii iCan la filialele Codru, „Târgu-Mureș”, „M. Ciachir”.

Periodicitatea serviciilor nu a fost stabilă – unele din ele au fost prestate numai în lunile de vară, altele au fost abandonate din lipsa interesului sau a promovării active. Din oferta serviciilor de incluziune digitală nu au fost realizate unele servicii, deși au fost anunțate.

Serviciile din oferta IT Connect plus au fost mediatizate pe medii sociale, în emisiuni TV.

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: