Cuvântul săptămânii: HACKATHON


Un nou tip de eveniment, foarte neobișnuit pentru noi, ia amploare din ce în ce mai mult în Republica Moldova. Este vorba despre Hackathon.

 Ce este un hackathon și la ce ne-ar servi organizarea acestui tip de eveniment?

Cuvântul «hackathon» este o îmbinare a cuvintelor «hack» și «maraton», unde «hack» este folosit în sensul de explorare a unor idei prin programare, fără o conotație negativă. Deci, numele de hack dat acestor evenimente, cât si cel de hackeri pentru participanți, nu are nicio legatură cu spartul de computere sau de rețele.

Hackathonul este o competiție de idei între mai mulți programatori, dar și alte persoane, interesate de tema respectivă: designeri, manageri de proiect, ingineri, profesori și alți specialiști din diverse domenii, care colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software. De obicei, la hackathon se construiesc jocuri, website-uri care urmăresc anumite teme, aplicații care conecteaza telefoane mobile cu aplicații fixe (computere, telefoane, sisteme de siguranță etc.), se construiesc hărți sau aplicații tip geolocație etc. Toti participanții caută idei și proiecte cât mai creative, provocatoare și cât mai neobișnuite, tocmai pentru a încerca ceva nou.

SOLUȚII LA PROBLEMĂ – iată, de fapt, ce  este un hackathon. Un Hackathon se organizează la un subiect anume, la o temă îngustă și clară, scopul lui fiind de a dezvolta soluții și idei cât mai concrete și utile. Dornicii de a participa la hackathon propun idei și formează echipe pe baza intereselor și talentelor fiecăruia, apoi participanții sunt grupați în echipe, care ulterior vor concura, ținând cont de specificul acestui tip de eveniment —  creativitate și inovație. Toți sunt asigurați cu echipamente și informații necesare, puse la dispoziție de către parteneri și organizatori, după care începe lucrul la produs. Unele hackathoane au doar un scop educațional sau social, pe când în alte cazuri scopul final este crearea unui program funcțional.

Hackatonul se organizează:

într-un spațiu pregătit și amenajat special pentru asemenea eveniment și durata lui este, de obicei, între o zi și o săptămână, adică cel puțin 24 de ore. 24 de ore s-ar putea să nu fie suficient pentru a construi un prototip plin cu valori de piață, dar este mai mult decât suficient pentru a identifica potențiali lideri, care sunt cu adevărat creativi, dedicați și cu competențe bine dezvoltate, toate acestea fiind esențiale pentru a prospera în orice domeniu orientat spre inovare, cunoaștere și competitivitate.

Participanții la hackathon sunt bine asigurați cu alimente: sandwhich-uri, supe, felul doi, pizza, dulciuri, sucuri sau faimoasele deja „brain food” (alune, seminte, cajou etc.), cu multe energizante pentru a se menține toată noaptea, la fel se oferă cea mai bună conexiune internet, precum și condiții minime de somn. Somnul este de durată mică, în cazul unui hackathon cu durata de 24 de ore, ideea fiind ca participanții să lucreze non-stop.

La sfârșitul hackathonului fiecare grup își prezintă și demonstrează rezultatele, prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori. Dacă hackathonul a fost sub formă de concurs, judecătorii aleg echipa sau echipele câștigătoare, care au fost cele mai convingătoare. La multe hackathoane, judecători sunt organizatorii și reprezentanții sponsorilor.

Ce i-ar motiva pe oameni să participe la un hackathon ?

Hackathonul oferă participanților șansa de a-și contura ideile creative mai clar, de a le demonstra în practică și a-i convinge pe cei din jur de potențialul lor, este o șansa de a câștiga premii sau doar de a se manifesta și a impresiona colegii, oferă dezvoltare în carieră sau pur și simplu este posiblitatea de a colabora cu alte persoane într-un mediu distractiv.

Hackathoanele pot fi mari catalizatori pentru inovare de conducere atât în interiorul, cât și în exteriorul unei companii, deoarece oferă un teren deschis pentru crowdsourcing, ceea ce ar însemna externalizarea unui serviciu către un grup de specialiști sau o comunitate, și îi împinge pe oameni să se gândească din cutie!

Printe companiile mari care organizează periodic hackathoane putem enumera: Expedia, Facebook, Google, Apple, NASA etc.

 Curios!

De la începuturile sale în 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon — concurs de programare — la nivel mondial, organizat de WASHINGTON — NASA și agențiile guvernamentale cu evenimente pe toate cele șapte continente și în spațiu. În fiecare an mii de participanți din diverse domenii   colaborează pentru a dezvolta soluții inovative, open-source, la probleme cu impact global, legate atât de explorarea spațială cât și de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispoziția publicului de către NASA. În 2015 numărul participanților a ajuns la peste14 mii.

În Chișinău se va organiza în cadrul unui proiect un hackathon cu genericul „Chişinău – Youth Park”, unde vor fi implicaţi tineri activi şi neindiferenţi, care pot oferi soluţii complexe privind amenajarea spaţiilor publice, asigurând un impact durabil şi sustenabil.

 Cum funcționează și cum se integrează hackathonul în sfera bibliotecilor?

Ei bine, promovarea hackathonului la bibliotecă este încă un concept nou, dar nu o raritate. Bibliotecile sunt organizații care promovează accesul la informație și trec printr-o profundă schimbare de la era tradițională la cea digitală, ceea ce atrage mutații în toate sferele bibliotecii. În această circumstanță suntem impuși de realitate și tindem să fim cât mai moderni și achitabili față de cerințele actuale ale utilizatorilor noștri.
Prin intermediul hackatoanelor am putea găsi soluții la niște probleme cu care ne confruntăm, am putea crea,  de exemplu, aplicații, jocuri, instalații interactive dedicate culturii și educației sau să dezvoltăm proiecte de reutilizare a datelor publice și împreună cu comunitatea să imaginăm biblioteca viitorului. 🙂

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Hackathon
https://birmingham.impacthub.net/
http://www.romaniapozitiva.ro/romania-internationala/primul-festival-al-tehnologiei-la-cluj-techfest-2016/
http://diez.md/2016/02/13/foto-best-hackathon-2016-o-singura-sarcina-44-de-minti-stralucite-24-de-ore/
https://open.nasa.gov/blog/worlds-largest-hackathon/
http://cluju.ro/cel-mai-mare-hackathon-la-nivel-mondial-nasa-space-apps-challenge-la-cluj-napoca/

Stela Tymofti, șef serviciu DTI

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход / Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход / Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход / Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход / Изменить )

Connecting to %s