drona

Cuvântul săptămânii: DRONĂ


În ultimul timp tot mai mulți oameni sunt pasionați de drone, care în curând vor deveni la fel de populare ca şi telefoanele mobile.

Ce este o dronă și ce putem face cu ea?

Drona este un aparat de zbor, capabil să zboare fără pilot, în  engleză unmanned aerial vehicle – UAV  – aeronavă fără pilot, ea fiind ghidată de la distanță prin intermediul unei telecomenzi sau cu ajutorul smartphone-ului.

Dronele reprezintă cea mai importantă inovaţie din domeniul militar realizată în ultimii ani. Dacă până de curând ele erau utilizate doar în domeniul militar, astăzi ar putea deveni prezente pretutindeni. Dronele au dimensiunea și greutatea foarte redusă, se alimentează cu energie de la o baterie sau pe baza propriilor metode de a produce energie.

Unde sunt folosite dronele?

Principalii utilizatori de drone civile sunt administrațiile publice, forțele de securitate publică cum ar fi poliție, pompieri, protectie civilă, etc.

Dronele sunt folosite pentru o multitudine de operațiuni: asigurarea securității, la granițe, spionaj, stingerea incendiilor, identificarea persoanelor pierdute, la stropit plantații împotriva dăunătorilor, topografie, construcție etc.

În ultimul timp aceste aeronave fără pilot au o aplicabilitate de neînlocuit în domeniul jurnalismului. În Statele Unite, ţara cu cele mai multe drone, facultăţile de jurnalism au început deja să pregătească studenţii pentru această nouă etapă a meseriei de ziarist. Cu ajutorul dronelor se pot obţine imagini inaccesibile reporterilor, precum și filmări de excepție din spațiul aerian (de ex.: de la diferite evenimente, de la proteste, concerte, competiții sportive, nunți etc.). O noutate ar fi și utilizarea dronelor în domeniul transportului aerian al produselor. Un exemplu care să susțină acest lucru este faptul că Amazon, companie americană de comerț online, intenționeaza să folosească dronele pentru a livra produse către clienți. O idee ar fi ca dronele să fie folosite și de părinți pentru a urmări copiii în drum spre şcoală, ca să se asigure că ei ajung acolo în siguranţă, iar şcolile ar putea folosi dronele pentru a-şi supraveghea perimetrul.

Toate aceste eforturi par să contureze un viitor în care cerul va fi împânzit de mii de drone, ce vor fi integrate în viaţa de zi cu zi, în ceea ce se anunţă a fi “epoca dronelor”.

Se vehiculeacă că răspândirea dronelor va conduce la încălcarea dreptului la intimitate şi a securităţii personale.

Însă există reguli elementare de siguranță, de bun simţ și controverse pe care orice pilot responsabil trebuie să le cunoască.

Iar specialiștii în legislație promit a stabili reglementări în domeniul dronelor, cerinţe de certificare a echipamentelor și licenţiere a personalului, care să permită comunităţii civile să monitorizeze nivelul de siguranţă.

E posibil ca biblioteca să se droneze?!🙂
Dronele sunt tendințele inovatoare care, sper, se vor simți confortabil și pe rafturile de cărți. 

Surse:

http://www.descopera.ro/stiinta/9249085-drona-ochiul-din-cer-care-vede-tot
http://www.dronele.ro/
http://www.ezvid.com/drone-vs-uav-whats-the-difference

Curios:

Dansul dronelor

https://www.youtube.com/watch?v=N2g32H6_EYM
https://www.youtube.com/watch?v=teQwViKMnxw

Stela Tymofti, șef serviciu DTI

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s