Ziua Internaţională a Internetului


importancia-visible-internetZiua Internațională a Internetului este sărbătorită în întreaga lume, în fiecare an, pe 29 octombrie.

Pentru că este o zi importantă în istoria telecomunicațiilor și tehnologiei a început să fie sărbătorită din anul 2005.

De ce 29 octombrie? În aceasta zi în anul 1969, cu 46 de ani în urmă Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online. Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul „log“ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“.  Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie în domeniul comunicaţiilor.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extinde şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

Spamul a luat naştere în 1978, iar în 1979 a apărut primul joc multiplayer online. MUD (MultiUser Dungeon) avea o interfaţă bazată pe text şi utilizatorii puteau comunica între ei. Primul emoticon a apărut în 1982 ”J”.

IRC-ul – Sistemul de comunicare care a pus bazele chatului instant a apărut în 1988. Tot în 1988 a avut loc şi primul atac cibernetic de amploare. Programatorul Robert Tappan Morris a scris un program (numit „Viermele Morris“) care a cauzat numeroase întreruperi în reţea.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL.

În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web.

Următorii 24 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

 

Surse:

 

  1. Ziua Internaţională a Internetului: ne-a modificat total vieţile, dar schimbarea este abia la început. – adev.ro/mvf9w7
  2. 29 octombrie, Ziua Internaţională a Internetului. – http://stiri.tvr.ro/ziua-internationala-a-internetului_36531.html
  3. A împlinit 43 de ani. Ziua internaţională a internetului. – http://www.ziuaveche.ro/stiinta-it/it/a-implinit-43-de-ani-ziua-internationala-a-internetului-129432.html/
  4. On October 29th, we celebrate the most important invention in human history. – http://www.theinternetday.com/
  5. International Internet Day. – http://www.calendarlabs.com/holidays/international/international-internet-day.php
  6. 40 years of the internet. – https://www.youtube.com/watch?v=eZSPWDMn730
  7. http://www.internetsociety.org/

Eugenia Filip,
DTI

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s