sm1

Statistici, scopuri și strategii pentru rețele sociale


Recent am citit un capitol din cartea Managing Your Library’s Social Media Channels semnat de David Lee King¹în Library Tehnology Report, disponibil în baza de date EBSCO, cu un titlu semnificativ Analytics, Goals and Strategy for Social Media. După lectura lui am realizat cît de asemănător gîndim, cît de asemănătoare sînt preocupările celor care s-au implicat în utilizarea canalelor de medii sociale, oriunde s-ar afla, oricare ar fi nivelul de dezvoltare. Autorul se referă la aspectul de statistici ale rețelelor sociale, prezentînd și explicînd tipurile de date statistice care pot fi colectate pe diferite canale.

Care sînt acele canale la care se referă autorul? Sînt cele mai utilizate rețele sociale în SUA, dar și la noi: Facebook, Twitter, Linkedin, Google Plus, Youtube, Flickr, Instagram, Vine, Pinterest.

Înțeleg de ce autorul abordează aceast subiect. Colectarea datelor statistice era problematică pentru unele canale ale rețelelor sociale (social media channels).

  • Facebook, Google Plus. Linkedin – ofereau o statistică foarte detaliată pentru pagini, nu și pentru profil;
  • Twitter – inițial nu oferea statistică relevantă și numai la sfîrșitul anului 2014 a oferit acest instrument utilizatorilor;
  • Flickr – oferea statistică amplă numai pentru conturile Pro, conturile gratuite aveau acces la puține date, dar și aici lucrurile s-au schimbat în 2014;
  • și Pinterest la sfîrșitul anului 2014 a anunțat că acum furnizează utilizatorilor și date statistice; Instagram și Vine (neutilizat la noi) nu oferă pînă în ziua de azi acest gen de informație;
  • Youtube – este unicul canal care oferă date statistice.

Schimbările produse au condiționat acea necesitate de a informa bibliotecarii despre opțiunile noi disponibile acum.

Despre ce schimbări este vorba, ce date statistice trebuie să analizăm pentru a vedea eficiența instrumentelor web, a prezenței bibliotecilor noastre pe web, în următorul post.

One thought on “Statistici, scopuri și strategii pentru rețele sociale

  1. gontamaria says:

    Chiar sunt curioasă să văd următorul post, mă interesează capitolul cu rețeaua de socializare Facebook, aș vrea să cunosc cum putem colecta date statistice și de pe profilul creat pe Facebook.

    Like

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s