Pinterest pentru bibliotecari


pinPinterest.com este unul din site-urile din categoria retele sociale care se dezvoltă rapid. Pinterest, fondat in 2009, figurează în lista celor mai bune 50 de site-uri web, stabilită în 2011 de revista  Time. Fondatorii lui il numesc „digital pinboard” un panou în care utilizatorii pot crea diferite rubrici conform unor subiecte, teme de interes. Deși Pinterest oferă în special informații referitoare la design interior, nunți, alte interse personale, el oferă si posibilități pentru specialiști media și poate fi utilizat de biblioteci.

Ca bibliotecar, utilizez Pinterest în planificarea orelor de poveste, identificarea ideilor pentru activitățile pentru copii și tineri. Elevii din clasa a cincea trebuie să scrie un referat? De ce să nu „fixați cu cîteva ace de siguranță” cele mai bune resurse la tema din colecția bibliotecii?  În descriere puteți include cota cărților, programul de lucru al bibliotecii și informația despre contacte.

De ce trebuie să utilizăm Pinterest?

Luați-vă rămas bun de la fisierele cu cartele in care fixati idei interesante. Puteți salva în Pinterest un număr ilimitat de idei fără a tăia copaci și să le consultați, sa le revedeți toate prin cîteva clickuri de mouse. Pinterest este un mediu vizual în care este ușor de găsit ceea ce cauți numai uitîndu-te la imagini. Ca și alte rețele sociale, Pinterest este accesibil din orice colț, pe orice calculator. Dacă aveți un IPhone puteți utiliza Pinterest app.

Dacă vă interesați, puteți descoperi că în sectorul vostru sînt și alți adicți ai site-ului. De ce nu am crea cîteva albume în colaborare, unde profesorii din diferite școli, licee ar putea plasa informații despre istoria statului pentru clasa a 5-a sau a 6-a?  Sau am putea crea un album pentru lectură recomandată, utilizînd posibilitatea oferită de unele cataloage care permit postarea coperților direct de pe site. Puteți crea diferite rubrici cu cărți noi, genuri favorite de literatură, sau artă, sugestii despre cele mai populare exemplare din colecție.

Bibliotecile publice pot să se inspire urmînd exemplul bibliotecii Buffalo&Erie County (http://pinterest.com/buffalolibrary) și propuneți vizitatorilor bibliotecii fotografii ale filialelor și alte informații de interes local. Bibliotecarii pot posta invitații, flyere ale programelor, activităților organizate de biblioteca sau școală sau altă organizație pentru a sensibiliza publicul. Cea mai bună cale de a prezenta colecțiile rare ale bibliotecii este plasarea lor pe Pinterest.

Dacă biblioteca voastră a invitat profesori și elevi să lucreze la proiecte care au fost inspirate de bibliotecă, de materialele din bibliotecă, colectați fotografii ale rețetelor di cartea de buctae, a călătoriilor pentr hotare etc. iar in descriere prezentați titlu, autorul și cota cărților utilizate în proiect.

Primii pași în Pinterest

Pentru a deveni utilizator trebuie să cereți o invitație de la Pinterest.com. Răspunsul/acceptul vine în cîteva ore. Membrii pot invita prietenii printr-un email. Avînd cont puteți să faceți legătura cu alte rețele sociale Facebook sau Twitter și utiliza informația de logare (în așa mod nu va trebui să memorizați încă o parolă). Și, desigur veți putea posta pe Facebook și Twitter tot ce v-a plăcut.

Există trei căi de a fixa ceea ce a atras atenția voastră:

Cînd sînteți în Pinterest și ati remarcat ceva ce vă place, apăsați Add+ în partea dreaptă sus a fiecărei pagini. Adăugați postarea, copiind URL, accesînd Find images, sau  încărcînd imaginea de pe calculator prin Upload a pin. Opțiunea Create New board permite crearea rubricilor noi. Dacă vreți să salvați în una din rubricile existente o postare ca v-a plăcut accesați Repin. Dacă nu ai va place — atunci Like. Like-urile sînt salvate, dar nu sînt adăugate în rubrici. Instalînd pe calculatorul dvs. Pinterest bookmarklet veți putea adăuga postări numai printr-un  click.

Fiți buni cetățeni ai Pinterest

Ca toate site-urile sociale Pinterest are norme de comportare proprii. Cea mai principală regulă care trebuie memorizată  — asigurați-vă  că postarea va avea link la informația originală. Catalogîng o carte, faceți o descriere clară. Pinterest înțelege descrierea ca cuvinte-cheie, deci fiți corecți, nu uitați de copyright.

Dezavantajele Pinterestului

Există conținuturi care pot fi considerate ca inacceptabile. De exemplu, Pinterest este plin de expresii neadecvate. Pentru a evita postările care nu vă interesează, alegeți atent ce rubrici/categorii urmăriți. Dacă urmăriți pe cineva în Pinterest, nu uitați că veți avea acces la toate rubricile lui.

La momentul actual Pinterest încă se dezvoltă si foarte activ.

Articolul este o traducere a articolului Pinterest for librarians. By Clarc, Anne. Library Media Connection. Nov/Dec/2012,31 , 3,24-25.

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Создайте бесплатный сайт или блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: