IMG_3131

Luna Securităţii Cibernetice la BM


În perioada 30 septembrie – 31 octombrie 2014 a avut loc cea de a 3-a ediţie a Lunii Securităţii Cibernetice, eveniment organizat de Executivul Republicii Moldova, la iniţiativa Centrului de Guvernare Electronică.

Campania are drept scop de a consolida cultura digitală a populaţiei şi a spori nivelul de conștientizare privind amenințările din mediul online.

În acest an, Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” a fost gazda evenimentului de lansare a acestei campanii, unde reprezentanţii Centrului de Guvernare Electronică au prezentat agenda sesiunilor de instruire şi informare.

La aceasta campanie de consolidare a culturii digitale au participat filialele Târgu-Mureş, Centrul Academic Internațional Eminescu, Alba Iulia, Adam Mickiewicz şi Onisifor Ghibu ș.a., cu organizarea a diferitor acțiuni, cum ar fi:

 • întâlniri cu reprezentanţi ai Centrului de Guvernare Electronică;
 • expoziţii virtuale de carte;
 • discuţii – dezbateri;
 • ore de informare.

Alte aspecte care au fost abordate în cadrul acestei ediții au fost internetul, e-transformare fără sfârşit, navigarea şi informare on-line în siguranţă.

La Sediul Central a Bibliotecii au fost organizate două conferințe. Cea dintîi conferință a a avut ca subiect Securitatea cibernetică – acces on-line sigur pentru fiecare, la care au participat Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale, coordonatorul tehnologic, șef al Centrului E-guvernare, Iurie Țurcanu, managerul de securitate a informației de la Centrul de E-guvernare, Veaceslav Pușcașu, președintele Centrului Internațional „La strada”, Daniela Misain-Nichitin şi reprezentantul proiectului Novateca, Evan Tracz care au abordat diverse aspecte ale acestui subiect Securitatea Cibernetică – acces on-line sigur pentru fiecare.

În cadrul programului Săptămâna Uşilor Deschise de la Biblioteca Centrală a fost desfășurată cea de a 2-a conferinţă, în colaborare cu Fundația pentru Dezvoltarea Educației și Centrul de Guvernare Electronică, cu genericul Securitatea ciberbetică: Informează-te! Fii vigilent! La discuţii au participat elevii de la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău, iar cei care au răspuns la întrebările adolescenţilor au fost Ala Pînzari (vicedirectorul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Educaţiei), Veaceslav Puşcaşu (Centrul de Guvernare Electronică), Victor Burunsus (consultant în domeniul ciberbetic), precum şi Tatiana Baltag, șef oficiu Biblioteca Centrală și Elena Butucel, prim-vicedirector al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.

Pe blogul Bibliotecii Centrale a fost postată o listă bibliografică Informare&Securizare on-line  urmată cu citeva sfaturi utile  pentru o navigare pe interenet  în  siguranţă.

Filiala Alba Iulia şi-a familiarizat utilizatorii despre Luna securităţii Cibernetice prin articolul – Lunarul European de Sensibilizare asupra ameninţărilor cibernetice, iar sesiunea de informare intitulată „Domeniile e-Guvernării, beneficiile şi modalităţi de utilizare a e-serviciilor publice pentru liceeni şi tineri de peste 18 ani” a avut loc luni, 6 octombrie, la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu”. Sesiunea a fost susţinută de reprezentanţii Centrului de Guvernare Electronică. Mai multe detalii le găsiţi în articolul E bine să ştim postat pe blogul bibliotecii.

La Filiala Onisifor Ghibu a fost organizată  o oră de informare cu tema Luna Securităţii Cibernetice realizată de Margareta Cebotari, bibliotecar principal. Utilizatorii au aflat mai multe lucruri despre Guvernarea Electronică, despre necesitatea securităţii pe reţelele de socializare, folosirea corectă a e-mail-ului, etc. Tot în acest context, pe blogul Bibliotecii Onisifor Ghibu, în noiembrie au plasat un articol despre istoria internetului urmat de o expoziţie virtuală de carte cu genericul Internetul – e – Transformare fără sfârşit.

Filiala polonă “A. Mickiewicz” a abordat aceasta tema prin „Discuţie-dezbatere : Securitatea pe Internet (Cyber Security Month in Moldova)”. La discuţie au participat elevii clasei a 11 din Liceul Nicolae Sulac. Iar elevii din clasa a V-a aceluiaşi liceu au participat la activitatea multimedia Prezentarea site-ului http://www.siguronline.md/.

Filiala M. Lomonosov a organizat discuţii pe tema Securitatea Electronică cu studenţii Colegiului de Construcţii şi elevii Liceului I. Rambam. La dizbatere au participat 51 de utilizatori ai bibliotecii.

Biblioteca Ovidius în Luna Securităţii Cibernetice au avut un program divers. Au organizat:

 • discuţii-dezbateri cu temele : E-securitatea pe reţelele de socializare pentru copiii şi adolescenţi; e-Bilioteca secolului XXI-lea.
 • oră de informare : Filiala „Ovidius” – e-Infoservicii şi Filiala „Ovidius” – e-Informaţii.
 • lecţii bibliografice au fost organizate 5 la număr : Filiala „Ovidius” @20 ani – e-Bibliotecă; e-Guvernare; e-Guvernarea în slujba omului; Bazele de date în sprijinul procesului educaţional şi şriinţific; e-Biblioteca Ovidius.
 • zi de informare : e-Guvernării – interacţiunea cetăţenilor cu instituţiile publice

Pe parcursul lunii octombrie la filiala Lesea Ukrainka au fost organizate 5 ore de informare cu temele :

 • Servicii electronice ca o economie inovatoare la sfîrşitul acestei ore le-au fost oferite 63 link – uri cu o explicație detaliată a modului de efectuare a anumitor servicii electronice;
 • Servicii Publice fără a ieşi din casă: online şcoala ГосУслуги не выходя из дома: online школа în cadrul acestei ore de informare bibliotecarul a explicat utilizatorilor prezenţi cum pot folosi portalul Serviiciile Gov în folosul lor pentru aşi face mai uşoară viaţa;
 • E-Factura – utilizatorul a fost informat despre modul de plată a facturii electronice prin demonstrarea tutorialului e Factura;
 • E-licentiere subtitrari, utilizatorii au fost informaţi cum să obţină diferite tipuri de licenţe pentru aşi deschide o afacere proprie;
 • G2C-Портал услуг для граждан a servit utilizatorilor drept mijloc de informare privind serviciile oferite de acest portal. Utilizatorii au fost informaţi despre accesibilitatea lui, despre cît de uşor şi rapid se pot obţine unele servicii fără a ieşi din casă şi a pierde o groază de timp.

Prin aceste activităţi Biblioteca Municipală a contribuit la informarea utilizatorului bibliotecii despre cunoașterea măsurilor corecte de precauţie, care este o datorie a fiecărui utilizator al tehnologiilor informaţionale moderne, contribuind la o mai bună protejare a datelor de o gamă largă de ameninţări.

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s