Ziua internațională a Internetului


iid_badge_500x500Astăzi, 29 octombrie celebrăm existența Internetului! De ce astăzi? Pentru că la 29 octombrie 1969 un student de la universitatea din California, pe nume Charley Kline a transmis primul mesaj electronic. Din 2005 în această zi se comemorează acel eveniment memorabil în istoria telecomunicațiilor și a tehnologiei.

Dar există și alte date indicate ca Zile internaționale a Internetului:

4 aprilie — În această zi în 1998 biserica catolică a acceptat existența Internetului, numindu-l ca patron San Isidoro din Sevilla, un episcop spaniol, care era considerat primul enciclopedist și risipea cunoștințele cu plăcere, cum se întîmplă și cu Internetul. Pare a fi semnificativă și coincidența de cifre din ziua de naștere a episcopului spaniol 4 aprilie și eroarea pe care o vedeți uneori HTTP404.

17 mai — Încă o aniversare a Internetului — în 1991 a fost aprobat standardul paginilor WWW.

Unele țări celebrează acest eveniment în alte zile, care sînt legate de niște evenimente de dezvoltare a Internetului în țara respectivă. De exemplu, în Rusia ziua internetului se celebrează pe 30 septembrie, în Uzbekistan — pe 29 aprilie, iar în Ucraina — pe 14 decembrie.

Cît de mult ne-a afectat această rețea mondială? Internetul a devenit o obișnuință, multe activități implică folosirea internetului. Și dacă ne vom referi la activitatea unei biblioteci, fără conexiunea la Internet, multe din servicii devin imposibile. Astăzi se numără peste 435 bilioane de pagini web existente.

Pana la sfarsitul anului 2014 vor exista aproape trei miliarde de utilizatori de Internet, doua treimi dintre acestia provenind din tarile dezvoltate, conform unui studiu al Uniunii Internationale de Telecomunicatii din cadrul ONU. Acest numar va reprezenta aproximativ 40% din populatia globala, se mentioneaza in studiul citat de The Telegraph.

Care este numărul de internauți în Moldova?

 Numărul total al utilizatorilor de Internet în Republica Moldova a atins cifra de 1 748 635, în iunie 2013. Circa jumătate dintre aceștia sunt în Chișinău, 841 470 de utilizatori. Cei mai mulți utilizatori au vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani. Datele se conțin în raportul BATIM, realizat de Gemius.

Cifrele vorbesc de la sine și fiecare din noi sîntem parte a acelei rețele mondiale. Dar există și persoane, conduse de spiritul de contradicție, în ultima duminică a lunii ianuarie celebrează Ziua internațională fără Internet.

 

 

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Создайте бесплатный сайт или блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: