Colocvii de vară. Ziua a treia


Sesiunea întîi s-a început cu webinarul Practici și inovații în utilizarea și căutarea cărților electronice – Ebooks in EBSCO. Prezentarea a fost efectuată de Iryna Krejcarova, reprezentata EBSCO pentru Rusia, Ucraina și Moldova. Sesiunea webex nu a fost realizată din motive tehnice, în schimb s-a folosit Skype-ul. Bibliotecarii s-au familiarizat cu EBSCO Ebooks, la baza cărei se află Netlibrary (biblioteca digitala), achiziționată de EBSCO în 2010.  După o incursiune în conținutul și modalitățile de accesare a cărților electronice a avut loc o sesiune de întrebări răspunsuri. Cu regret, aceasta resursă bogată este puțin utilizată din motivul necunoașterii limbii engleze. Un interes deosebit prezintă posibilitatea traducerii conținutului în limba dorită, inclusiv și romăna.  Lucrul acesta va fi, cred, apreciat de bibliotecari.

Achiziționarea și împrumutul acestor cărți au trezit interesul bibliotecarilor.În prima zi a Colocviilor am fost impresionați de OverDrive. Tot același program stă la baza împrumutului cărților electronice din EBSCO.

Ce ne oferă în acest sens EBSCO? Cărțile electronice pot fi cumpărate (ele intră în posesia bibliotecii sau a unei persoane) sau, poate fi negociată abonarea pe un an la cărțile pe domenii selectate.

A doua sesiune a avut un subiect nou – aplicația web Să ne cunoăștem orașul, la dezvoltarea cărei lucrează Departamentul Memoria Chișinăului și Departamentul tehnologia informației, suportul tehnic fiid realizat de Qulto, România.

La final, copii invitați să vadă o aplicație mobilă, au fost îîncîntați de prezentarea făcută de Ilie Dercaci, Deveto software. Deși, aplicația poate fi accesată numai pe produsele Apple, Victor Rusu a găsit modalitatea de a proiecta jocul Scufița roșie pe ecran.

S-au terminat Colocviile de vară, ediția 2014, care au abordat o temă actuală – cărțile electonice. Cu toții împreună am tatonat cîteva aspecte ale subiectului încă nou la noi. A fost interesant, incitant, stimulant, provocator. După aceste trei zile sînt nerăbdătoare să testăm utilizarea acest nou tip de document.

ebsco deti

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s