BM pe net 2013


În anul de referință biblioteca a fost vizibilă pe web, oferind o gamă de servicii online, prin care a informat utilizatorul despre activitățile din bibliotecă, despre achizițiile noi în colecție, a invitat la lectura publicațiilor elaborate de colaboratori, a îndrumat și asistat în căutarea informației prin intermediul blogurilor, site-ului BM, altor instrumente web.

Conținuturile create de bibliotecari au fost apreciate la nivel internațional — BPD i s-a oferit de Fundatia EIFL Premiul Open government in cadrul Conferintei Next Library in or. Aarhus, Danemarka. Pagina web a Monitorului de Chisinău continuă a fi în susţinerea bibliotecii – astfel in anul 2013 s-a reuşit plasarea a circa 1000 de documentele oficiale (Decizii ale Consiliului Municipal şi Dispoziţiile primarului de Chişinău).

Serviciile web au fost subiecte ale Colocviilor de vară 2013, care au avut ca temă Transbordarea bibliotecilor/bibliotecarilor în social media. Pe parcursul a trei zile 29-31 iulie 2013 serviciile bibliotecii pe net au fost analizate, oferite noi viziuni, abordări ale comunicării instituționale pe rețele de socializare, date sfaturi de atragere a utilizatorilor pe bloguri, de crearea a unor conținuturi interesante, captivante, informaționale. Iar Conferința anuală a BM cu genericul Angajament civic: E-transformare @ bibliotecilor din 23 octombrie 2013 a fost un eveniment de valoare, la care au fost prezentate soluții de interacțiune digitală a cetățenilor și guvernului cu implicarea bibliotecilor, precum și idei, viziuni de instruire a cetățeanului despre e-servicii, în care la fel este implicată biblioteca.

Numărul de bloguri s-a mărit cu două produse noi – cel al Bibliotecii Centrale și a Deutscher Lesesaal. Un loc important în promovarea activităților, programelor, serviciilor organizate de BM revine unui produs nou – microblogului Știri de ultimă oră la BM, dezvoltat pe platforma Tumblr.

Analizînd aspectul de creare a conținuturilor, constatăm că în comparație cu anul 2012 postările pe bloguri și Flickr au marcat o creștere constantă. Pe Flickr — filialele „A. Mickiewicz”, „Transilvania” și Biblioteca Centrală au postat peste 1500 de fotografii de la activitățile organizate, ceea ce marchează în comparație cu anul 2012 o creștere. Calitatea fotografiilor a fost analizată. Pentru a identifica problemele și oferi soluții de îmbunătățire a imaginilor au fost organizate 3 traininguri, la care au participat bibliotecari de la toate filialele.

În pofida faptului că este simțitoare creșterea postărilor pe cele 40 de bloguri (cu aproximativ 1200 de postări în comparație cu 2012), sunt fililale care din motive obiective au postat mai puține materiale. Din datele obținute se observă diminuarea publicațiilor pe blogurile filialelor M. Ciachir, Codru, L. Rebreanu, Alba Iulia, Maramureș, Târgoviște, V. Bielinski, Echipa Hasdeu. Iar restul bibliotecilor au manifestat un activism în dezvoltarea și diversificarea prezentării conținuturilor, restructurînd site-urile (Chișinău, orașul meu, Biblioteca Ovidius în dialog cu comunitatea, Biblioteca L. Rebreanu), creînd rubrici, pagini noi (Chișinăul muzical, Polonistica, Knafaim, Ebraika), regîndind periodicitatea de publicare a informației (Biblioteca H. Botev, Biblioteca Maria Drăgan).

Au apărut produse noi – blogurile Deutscher Lesesaal și Biblioteca Centrală,care deși funcționează numai de 6 luni, este foarte activ, publicînd prompt articole despre activitatea bibliotecii.

БезымянныйInteresul utilizatorilor față de informația oferită de BM pe bloguri este confirmat de numărul de vizualizări și vizite, care este în creștere și depășește cifra de un milion de vizualizări — 1 086 324 (în 2012 — 901546) și 957 460 (în 2012 — 836670) de vizite.

Referindu-ne la conținut, în topul celor mai solicitate postări menționăm: Spiridon Vangheli, părintele spiritual al copiilor — 3238 vizualizări, Două vieți și o dragoste (anul 2012 — anul Doina și Ion Aldea – Teodorovici); Importanţa lecturii în educaţia copilului („Alba Iulia”); Всемирный день поцелуя – 2993 vizualizări („L. Ucrainca”); De vorbă cu Păcală și Tîndală – 1864 vizualizări („Traian”); Curiozități despre cărți – 1800 vizualizări („Transilvania”) și Ştiinţele educaţiei: În ajutorul cadrelor didactice – 1331 vizualizări (CAIE); 9 mai — Ziua Victoriei – 700 (Filiala Codru), La Bibliotecă printre cărți (V. Bielinski); In memoriam: Dumitru Matcovschi (1939-2013) — 700 (O. Ghibu); Guguţă şi prietenii săi de Spiridon Vangheli („Ștefan cel Mare”) etc.

Iar unele dintre cele mai vizualizate postări sunt cele de pe blogul Chișinău, orașul meu: Muzeele din Chișinău  — 21125 vizualizări; Chişinăul sec. XIX în imagini — 16593 vizualizări; Monumentul lui Ştefan cel Mare — 15245 vizualizări; Legenda Chişinăului — 14954 vizualizări; Istoria Chişinăului, Epoca Modernă — 10467 vizualizări. Iar postarea Chișinăul citește romanulTema pentru acasăde Nicolae Dabija de pe blogul Filialei de Arte „Tudor Arghezi” a acumulat 16577 vizualizări.

Filialele „Alba Iulia”, „Transilvania” și „M. Lomonosov” rămîn în topul filialelor care au ales Youtube-ul pentru promovarea activității. Celelalte biblioteci, din diferite motive, nu au folosit (sau au folosit puțin) acest instrument eficient, care oferă argumente convingătoare că biblioteca există și activează. În total în anul de referință au fost publicate 1167 de video materiale, vizualizate de 129596 de vizitatori. Deși numărul de filmulețe a diminuat în comparație cu 2012, vizualizările sînt în creștere.

Cele mai solicitate au fost videoclipurile: Povestea „Gogoașa» cu 13 138 vizualizări; M-am pornit la Chișinău – 2 656; Cântecul „Sună clopoțelul” – 2 284; Cântecul „Moldova mea” – 1 610, Poezii despre carte – 1 372; Cîntecul „Prieteni cu cartea – 1 188; Hora – dans popular – 1 121; Poezia „Pîinea”, Leonida Lari – 908 – toate publicate de Filiala „Traian”; Recital de poezii cartea prietena mea — 767 afișări (Filiala „Ștefan cel Mare”); «Numărătoare» de Ada Zaporojanu — 619 vizionări (Filiala „L. Rebreanu”) ; Cântec popular de jale — 253 de vizionări (Filiala de Arte „T. Arghezi”); Comunicare institutionala. Colocviul de vara 2013 la Biblioteca Municipală (154 de vizionări).

Îfbn urma Colocviilor de vară 2013, care au avut ca temă Transbordarea bibliotecilor/bibliotecarilor în social media. Pe parcursul a trei zile 29-31 iulie 2013, colaboratorii Bibliotecii Municipale au fost transbordați în social media, avînd în calitate de ghid profesioniști în social media, bloggeri.  Un accent a fost pus pe utilizarea Facebook-ului la bibliotecă. În urma acestui eveniment mai multe biblioteci (15) și-au transformat profilurile în pagini instituționale.

În perioada de referinţă s-au acumulat per total 11421 likes pe paginile de Facebook ale filialelor, vizitatorii fiind din Republica Moldova, Italia, România, Statele Unite ale Americii, Franța, Elvetia, Spania, etc. Conform criteriului de vârstă cei mai activi în medie au fost persoanele cuprinse între 18-24 ani (22%) şi 25-34 ani, 45-54 (cîte 14%), iar conform sexului – cele mai active sunt persoanele de genul feminin acumulând 65%, iar bărbaţii 35%.

În topul celor mai active și utilizabile pagini de pe Facebook este Biblioteca Centrală (contul Biblioteca Hasdeu) care vine cu 5164 aprecieri a paginii și 95 persoane discută despre asta. Printre cele mai active filiale care utilizează pagina de Facebook sunt: filiala Ovidius cu 978 de vizualizări la postarea …Ceea ce știm este o picătură de apa, ce nu știm este un ocean și vizualizări la postarea “Înainte de orice, scopul unei cărţi este să te facă să gândeşti”; CAIE cu 599 vizualizări la postarea Congresul Mondial al eminescologilor la Academia de Ştiinţe și 578 vizualizări la postarea La 4 septembrie în incinta CAIE au continuat lucrările Cong. Mond. al Eminescologilor; filiala Ițic Mangher cu 55 vizualizări la postarea Sara Șpitalnic. In memoriam; filiala A. Donici cu 43 vizualizări la postarea Expoziție virtuală cartea bună de adună și filiala Transilvania cu 41 vizualizări la postarea Misiunea Bibliotecii „Transilvania”.

Pagina Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu, creată în noiembrie 2012, are 342 de fani, iar postările cele mai populare sînt: Conferința literară de totalizare ”Copii Chișinăului citesc o carte” la Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu! cu 122 vizualizări, Pentru cei care invata acum Vestitorii de Maihail Sadoveanu — intrati aici  cu 193 de vizualizări, La 29 iulie, Colocviul de vara «Transbordarea bibliotecilor/bibliotecarilor in social media»  — 291 de vizualizări.

Este interesantă și informativă, actualizată practic în fiecare zi, pagina de Facebook a Departamentului „Memoria Chișinăului”. Numărul total al postărilor în anul 2013 este 427. Sursele (linkuri, fotografii, clipuri video) au fost preluate atît de pe Blogul „Chișinău, orașul meu”,  articole din reviste și ziare online conținutul cărora se referă direct la Chișinău (Timpul, Adevarul Moldova, Moldavskie vedomosti, etc.), precum şi postări create de colaboratorii departamentului de ex. :

  • Expoziție de postere elaborate de elevii Liceului „N. Gogol” din Chișinău;
  • Expoziție vernisată la intrarea în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” de Instituțiile Preșcolare din capitală în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău la 1 martie 2013;
  • Materiale promoționale elaborate de Departament Memoria Chişinăul in 2013.
  • Un set de fotografii din activitatea Departamentului.

Cel mai mare impact 601 vizualizări a avut postarea http://goo.gl/JtFOVG, fiind urmată de postarea Chișinău, orașul meu: Chișinăul vechi în grafică – 489 vizualizări, 24 noiembrie 1879 — s-a născut Alexandru Șmidt (Schimidt) avocat, primar de Chișinău (1917-1918) – 415 vizualizări, http://goo.gl/I0XgsT – 371 vizualizări.

Pe parcursul anului 2013 numărul aprecierilor de pagină a crescut cu 188 mai mult decât în cei doi ani de când a fost creată pagina (2011), numarul total ajungând la 370, ceea ce se datorearză creșterii calității conținutului postat sau distribuit. Cele mai interesate persoane de această pagina sunt din Republica Moldova, România, Italia, Rusia etc.

Bibliotecile care au profil pe Facebook și-au mărit numărul de fani cu 13350. Cei mai mulți prieteni și-au atras filialele „Ovidius”, „T. Arghezi”, „Tîrgu-Mureș”, „O. Ghibu” și „A. Mickiewicz”.

În microblogul Tumblr Știrile de ultimă oră la BM „B.P. Hasdeu” sînt postate și distribuite informații diverse referitoare la cărți și biblioteci. Creat în februarie, anul 2013, a oferit până în prezent 579 postări. Cele mai multe postări și distribuiri s-au realizat în luna august – 142 postări și în luna septembrie – 137 postări. Această creștere se datorează activităților frecvente în cadrul BM și evenimentelor educative, informative și cognitive organizate de filialele BM. La moment microblogul are cifra de 36 de persoane interesate.

Serviciile web au marcat o creștere a conținuturilor, și respectiv a vizitelor și vizualizărilor. Numărul mic de comentarii rămîne să fie o problemă nu numai pe rețele de socializare, dar și pe bloguri și denotă un feedback negativ. Dar vrem să credem că nu e din cauza conținutului necalitativ, dar din lipsa culturii comunicării, dorinţei, lipsei de timp a fiecăruia din noi.

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: