Târgul inovaţiilor de bibliotecă văzut de Departamentul „Memoria Chişinăului”


La începutul lunii decembrie a avut loc cel mai important eveniment în viaţa comunităţii bibliotecare din Moldova — Târgul inovaţiilor de bibliotecă, în cadrul căruia Departamentul memoria Chişinăului a avut posibilitatea de a prezenta produsele inovative elaborate în ultimii ani.

Фото3481

La acest eveniment a fost prezentat „Blogul Chişinău, oraşul meu” – platformă online despre Chişinău şi chişinăuieni, care conţine ample informaţii despre istoria oraşului, personalităţi, străzi, clădiri, monumente şi instituţii chişinăuiene, fotografii de epocă şi contemporane etc., ce au fost reflectate şi în posterul „Blogul Chişinău, oraşul meu”, elaborat special pentru acest târg.

Colaboratorii Departamentului memoria Chişinăului au distribuit tuturor vizitatorilor standului un set de materiale promoţionale compus din semne de carte şi pliante ce reflectă activitatea departamentului. Participanţii la târg au avut posibilitatea să-şi lase impresiile referitoare la produsele expuse:

Bravo! Sunteţi foarte ingenioşi! (Eugenia); Baftă şi succes, faceţi lucruri utile comunităţii chişinăuiene!; Interesant, bine gândit, bravo!; Sunteţi excelenţi!; Sunteţi bravo pentru tot ce faceţi, sunteţi un model pentru toţi bibliotecarii din Republică. (Anenii Noi); Mi-a făcut să cunosc biblioteca dvs. Standul mi-a făcut impresii plăcute; Chişinăul delicios este foarte dulce. Mult noroc şi succese; Sunteţi foarte bravo. La mai mult şi la mai mare! Succese! Коллекция Chişinău – очень интересная идея, которую можно реализовать и в наших библиотеках! (Киев).

Standul departamentului a cuprins încă un aspect inedit şi anume fondul specializat colecţia „Chişinău” ce include: cărţi şi documente, produse filatelice cu simbolica Chişinăului, Chişinău în suvenire, Chişinău delicios – produse alimentare cu denumirea Chişinău, ce au putut fi nu doar admirate, dar şi gustate de participanţii târgului.

Impresiile colaboratorilor Departamentului memoria Chişinăului, participanţi la Târgul inovaţiilor de bibliotecă:

IMG_0140Târgul inovaţiilor de biblitecă a demonstrat că bibliotecile nu dispar, se dezvolta, ele au un viitor. Vizitatorii targului au văzut  toate inovațiile care au fost implementate  în  activitatea bibliotecilor în ultimii ani și acest lucru, cred, distruge stereotipurile lor despre bibliotecă ca «depozit de cărți.»  Impresionante au fost și standurile celor mai mici biblioteci din mediul rural, posibilităţile cărora  sunt limitate. Acest târg a dat posibilitatea de a învăța, de a comunica, de a face schimb de experiență cu colegii, atât din țară cât și cu oaspeţii de peste hotare. Organizat la un nivel înalt, a fost un eveniment luminos, memorabil, cu multe surprize și momente plăcute. Cred că acest târg va da un impuls pentru dezvoltarea în continuare a bibliotecilor şi la următoarele ediţii  vor  veni cu idei noi și descoperiri creative. (Taisia Foiu)

Cu siguranţă Târgul inovaţiilor de bibliotecă a fost un eveniment inedit ce a produs diferite impresii asupra majorităţii participanţilor: expozanţi, vizitatori, organizatori. Probabil pentru cineva prezenţa la târg a fost asemeni unei iniţieri în sfera serviciilor de bibliotecă, altcineva a aflat despre implementarea tehnologiilor în munca de zi cu zi a bibliotecarului, cineva a avut posibilitatea de a-şi etala talentul, a apreciat munca altor oameni, a făcut schimb de opinii. Cele mai impresionante momente din cadrul evenimentului au fost : Book domino, flashmob-ul şi master class-ul handmade organizat de BM „B.P. Hasdeu”, flashmob-ul BNRM, atelierele de lucru cu reprezentanţii din Letonia şi România şi desigur gala de premiere a participanţilor. (Gabriela Bulduma)

 A fost un eveniment foarte frumos, interesant şi util, unde bibliotecarii din toată republica au avut posibilitatea să-şi prezinte cele mai reuşite/inovative servicii şi produse de bibliotecă, să împărtăşească şi să preia experienţe şi practici ale colegilor din ţară şi de peste hotarele ei.

M-a impresionat mult energia inepuizabilă a bibliotecarilor noştri, creativitatea lor, implicarea în viaţa comunităţilor de unde vin şi forţa cu care luptă pentru a crea o bibliotecă performantă, o bibliotecă care să corespundă aşteptărilor utilizatorilor săi.

Acest târg, care a fost la prima ediţie şi sper că va avea multe altele înainte, a fost un succes indiscutabil şi a adunat nu doar bibliotecari, dar şi persoane din alte domenii, sponsori, parteneri care susţin biblioteca şi cred în viitorul ei. (Irina Tutun).

Târgul Inovațiilor de Bibliotecă a oferit o șansa comunității bibliotecarilor pentru a face schimb de experienţă şi a-şi împărtăşi ideile, precum şi de a promova serviciile inovative pentru comunitate, dezvoltate în bibliotecile publice din Republica Moldova.

Am participat în cadrul târgului în calitate de participant, unde am promovat activ serviciul inovant Blogul „Chișinău, orașul meu”, un blog creat și administrat de  Departamentul memoria Chișinăului. Am prezentat blogul ca sursă de informare online precum și colecția „Chișinău” creată de DMC. Bibliotecarii din Republica Moldova, dar și oaspeții veniți la acest târg (România, Ukraina, Letonia, Polonia) au fost interesați de accest produs inovant cu caracter local, precizând că va fi un suport pentru crearea unor bloguri asemănătoare și în bibliotecile lor.

În urma vizitării standurilor altor colegi am luat cunoștință de inovaţiile din domeniile incluziunii digitale, sănătate, business, e-guvernare, cultură, etc.

Participarea la acest eveniment de mare anvergură pentru comunitatea bibliotecarilor din Republica Moldova mă face să cred că Biblioteca va rămâne sursa de informare pentru utilizatori chiar dacă oferă informația în format tradițional sau electronic, că noi bibliotecarii avem mereu ce învăța unii de la alții și inovațiile de bibliotecă devin parte a procesului de e-tr@nsformare. (Cecoi Nadejda)

Organizarea unui astfel de eveniment a dat dovadă de un lucru important – importanța activității bibliotecilor în spațiul din R. Moldova. Odată cu organizarea unui astfel de eveniment, putem să realizăm că, totuși, profesia de bibliotecar e vie, actuală și necesară. La standurile unde au fost prezente bibliotecile din Chișinău și din țară s-a văzut diverse inovații interesante ce merită a fi luate în considerație. Prin activitatea acestor instituții, putem realiza că, biblioteca contează, iar suportul tradițional al cărților nu este unicul serviciu ce poate fi oferit de o astfel de instituție. Afirmația unui reporter de la Timpul precum că „profesia de bibliotecar e pe cale de dispariție” mi se pare lipsită de sens, pentru că odată cu noile schimbări tehnologice se diversifică și activitatea noastră. Organizarea unui astfel de eveniment ar trebui să devină o tradiție la nivel național. (Daniela Gorincioi)

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: