Toulouse, oraș în Rosalis


Noua bibliotecă numerică, Rosalis, pune la dispoziția utilizatorilor 60 000 de documente și 6 mln. de imagini digitale. Portalul web Rosalis funcționează pe baza unui model participativ. Publicul este invitat să propună titluri de cărți sau să digitizeze documentele personale care ar îmbogăți cele 9 colecții tematice patrimoniale  ale bibliotecii.

Site-ul include cîteva compartimente: Exploratoire – un instrument de navigare prin conținutul bibliotecii digitale cu posibilitatea de a face căutări după autori, titluri, subiecte, locuri etc.;

Ghidul de colecții – toate documentele grupate după tip: Cărți, Manuscrise, Hărți, Imagini, Presă, Muzică, Partituri sînt unite în colecții, printre care este și colecția Enfantina (cărți vechi, cărți de colorat, literatură artistică pentru copii și adolescenți, ilustrații).

Albume de imagini;

Rosalivox – interfața de numerizare, redactare pentru utilizatori și propuneri de titluri pentru digitizare;

Rosalipédie – enciclopedia colaborativă a portalului Rosalis. Aici găsiți articole, conferințe, expoziții virtuale etc., lăsați comentarii;

Rosaliblog – locul schimbului de opinii între bibliotecari și utilizatori.

Site: http://rosalis.bibliotheque.toulouse.fr

La noi continuă discuțiile despre Strategia Naţională de dezvoltare a societăţii informaţionale ,,Moldova Digitală 2020”, un capitol este destinat și bibliotecilor digitale, problemelor de digitizare.

Aici am văzut un exemplu de bibliotecă digitală. Cînd și la noi va fi o claritate la subiectul dat, cînd se va decide cine și ce numerizează, o face o instituție specializată în digitizare, o bibliotecă sau contribuie mai multe, sint implicați utilizatorii în procesul de digitizare. Ne va da această claritate Strategia Națională?

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s