Lecția zilei: Activitate de cercetare la CID „Chişinău”: imagine de ansamblu privită din interior


Cercetarea bibliografică este o componenta importantă în activitatea CID-ului. Primele încercări de elaborare a bibliografiilor de Serviciul bibliografic se referă la 1989. Bibliografiile de referinţă elaborate atunci erau de o calitate poligrafică slabă şi un conţinut selectiv. Anul 1992 îl putem considera ca un început al cercetării bibliografice, atunci a apărut prima bibliografie editată la nivel poligrafic, în editura — bibliografia selectivă Alexei Mateevici. Au trecut 20 de ani de la începutul activităţii noastre în aceasta direcţie şi astăzi putem face nişte totaluri.

Din cele 230 de ediţii editate pe parcursul celor 20 de ani, (inclusiv şi cărţi de autor ale colaboratorilor bibliotecii) — 98 sînt bibliografii şi biobibliografii (9 lucrări elaborate către jubileul bibliotecii sînt în curs de apariţie).

Dacă analizăm aceasta diagramă vedem o mare diferenţă dintre primul şi al doilea deceniu. 22 (1992-2001) şi 76 (2002-2012). Cea mai fructuoasă perioada a fost  2005-2008. Pe parcursul celor 4 ani au fost elaborate şi editate 38 de lucrări bibliografice. Este un record pentru o bibliotecă publică nu numai în Republica Moldova.

Din aceste 98 de lucrări bibliografice 25 sînt elaborate de CID şi 63 redactate de bibliografi. Aici vreau să menţionez că activitatea de cercetare a CID Chişinău nu poate fi detaşată de filialele BM „B.P. Hasdeu”. Centrul nostru este şi un centru metodic, centru de coordonare a cercetării bibliografice la BM:

a) Absolut toate bibliografiile, biobibliografiile elaborate de filialele noastre au fost redactate, definitivate, finisate, în unele cazuri chiar refăcute de către bibliografii de la CID „Chişinău”.

b) A fost propusă filialelor pentru a fi utilizată Politica de elaborare a ediţiilor bibliografice în 2007.

c) Practic în fiecare an se organizează ateliere profesionale, instruiri practice, consultaţii pentru bibliotecari din filiale. Bilanţ al acestor eforturi a fost trecerea  cercetării bibliografice la un alt nivel de calitate: ca conţinut, varietate de tipuri, diversitate editorial-poligrafică.

Dacă în primul deceniu cercetarea bibliografică era o preocupare a CID „Chişinău” şi a bibliografilor cu experienţa din filialele I. Mangher, M. Lomonosov,  cu primele intervenţii ale filialelor Arte, Transilvania, Ovidius; din anul 2005 se implică mai multe filiale şi structuri specializate în elaborarea produselor bibliografice: O. Ghibu, Târgu-Mureş, Ştefan cel Mare, CAE, L. Rebreanu, Centrul de Hasdeulogie.  În total, 17 filiale ale BM au încercat să elaboreze bibliografii. Este foarte prestigios şi apreciat ca o filiala să detina în palmares o bibliografie.

Tipuri de bibliografii

Analizînd diversitatea tipurilor de bibliografii editate în această perioadă  – bibliografii, biobibliografii, bibliografii-cataloage, bibliografii monografice, curente, selective, menţionăm că majoritatea lucrărilor sînt biobibliografii. Acest tip este cel mai popular la noi. BM a pus la dispoziţia utilizatorilor 51 de biobibliografii consacrate scriitorilor, ziariştilor, savanţilor, actorilor, bibliologilor şi altor personalităţi chişinăuiene.

Аnalizînd perioadă din 2005 încoace putem folosi deseori sintagma pentru prima dată.

  • Pentru prima dată BM a elaborat biobiblografia clasicilor literaturii române Alecu Russo, (2006), urmat de familia Hasdeu (2007), Iulia Hasdeu (2008).
  • Menţionăm primul parteneriat în elaborarea unei lucrări bibliografice cu colegii din România: Duiliu Zamfirescu  (2007) (BJ Focşani), după care a urmat biobibliografia Iulia Hasdeu (2008), alcătuitor: Crina Decusară-Bocşan (Bucureşti         ); şi în acest an biobibliografia criticului literar Theodor Codreanu (Huşi).
  • Prima încercare de a elabora o biobibliografie dedicată unui savant, Petru Cocîrţă (2007).
  • Primul triptic biobibliografic (O familie de intelectuali basarabeni – dinastia Grama, 2008).
  • Prima bibliografie, сare a reflectat un fenomen istoric prin sursele bibliografice Holocaust – tragedia evreilor Europei sec. XX (2008)
  • Prima lucrare inovativă – catalogul-bibliografie Chişinăul în pictură,  care include operele artiştilor plastici.
  • Aparte în acest rînd stau lucrările, ce ridică prestigiul BM — bibliografiile retrospective. Este vorbă de studiile istorico-literare şi bibliografice Revista Arhivele Basarabiei  şi editată în 2002 Revista „Viaţa Basarabiei” realizate de bibliograful de excelenţă Ion Şpac şi Presa Basarabeană, elaborată de Margarita Şcelcikova.

Concomitent cu creşterea cantităţii a crescut şi calitatea lucrărilor, ca rezultat al acestei munci asidue şi calitative sînt premiile de la Concursul Naţional pentru cea mai reuşită lucrare bibliografică pentru 50 de lucrări.

În fiecare an jubiliar BM „B.P. Hasdeu” vine cu un şir de lucrări noi destinate publicului chişinăuian. Jubileul de 135 de ani de existenţă pentru BM, ca şi jubileele precendente, a fost foarte fructuos în contextul cercetării bibliografice.  

Către acest jubileu BM a elaborat 9 lucrări. Nu pe toate putem să le prezentăm astăzi, unele sunt la etapa finală în edituri. Vom menţiona dintre ele: în primul rînd, bibliografiile jubiliare tradiţionale la noi, la care le zicem ediţii curente: Bibliografia Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu în presă 2007-2011 şi Catalogul cărţilor cu autograf 2007-2011, aici pot să adaug şi Catalogul Publicaţiilor BM B.P. Hasdeu, ed. a 2-a 2007-2011. În stadie de finisare este Bibliografia Municipiului Chişinău, biobibliografie Theodor Codreanu, Mihai Cimpoi, Nicolae Rusu, Ninela Caranfil, etc.

Bibliografiile noastre au avut o rezonanţă în presa locală, naţională, internaţională – 77 de articole cu recenzii şi prezentări. Poate nu atît de mult, dar ele sunt importante şi valoroase pentru noi. Recenzii, articole despre ediţiile bibliografice au apărut în revistele de specialitate: BiblioPolis, Magazin bibliologic, Confluienţe bibliologice, şi în presa locală, autorii recenziilor fiind : Ion Şpac, regretatul Ion Madan, Vlad Pohilă, Lidia Kulikovski, Ludmila Corghenci, Zamfira Mihail etc.

Acum vă prezint un Breviar bibliografic Bibliografiile BM „B.P. Hasdeu”, prezentate pe paginile revistei BiblioPolis. Aceasta lucrare în format electronic a fost elaborată în acest an jubiliar pentru Biblioteca Municipală şi jubileul a 10 ani a revistei BiblioPolis îl puteți răsfoi pe site-ul BM (www.hasdeu.md/resurse/e-bibliografii). Include prezentări ale 35 de bibliografiilor noastre scrise în BiblioPolis din anul 2005 cînd au apărut rubrica Breviar bibliografic.

În final vreau să menţionez că cercetarea bibliografică este şi ea o parte a brandului BM, adăug în valoarea adăugată prestigiului BM în societate.

Taisia Foiu,

manager CID Chișinău

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: