Lecția zilei: BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „B. P. HASDEU” — 135 DE ANI DE TRADIŢIE SI INOVAŢIE


Schimbarea lucrurilor, încercarea imposibilului și crearea unui viitor  Bibliotecii  Municipale — acestea sunt preocupările bibliotecarilor ei. Crearea unui viitor care încă nu există – necesită curaj. Noi l-am avut, şi îl mai avem. Noi nu numai am reacționat, noi nu numai am răspuns, noi am inițiat, am transformat și aceasta ne-a diferențiat de celelalte biblioteci. Așa a fost întotdeauna la Biblioteca Chişinăului.  BM este o bibliotecă mare nu numai din punct de vedere existențial, dar și ca producție, resurse, structură, contribuții culturale și științifice. Dacă ești mare, ești obișnuit să fii mare și te aștepți să rămâi mare. Ceea ce înseamnă că generații după generații de bibliotecari au fost angajați pentru a continua să facă ceea ce adăuga măreție BM.

Când Daria Harjevski, directorul bibliotecii, a publicat/editat primul catalog al BM, a fost o inovație și pentru imperiul rus;  când a publicat/editat primul raport de activitate al BM (1898) a fost un lucru inovativ în Chișinău … Când,  participând  la primul Congres al bibliotecarilor din Rusia, a prezentat experiența de îmbunătățire a clasificării și prelucrării cărților, inclusiv atribuirea indicelui de autor, au fost inițiative inovative și prin ele Daria Harjevski și-a demonstrat profesionalismul și responsabilitatea pentru managementul informațional al bibliotecii, pasiunea pentru BM. Când s-a gândit ca pe fiecare raport de activitate să tipărească ”al  câtăle an de  existență” este, gândea în termeni de durabilitate și viitor, lucru prin care spunea tuturor câți ani are biblioteca şi  de pe când se trage.

În ultima sa lucrare   ”Ești de neînlocuit?”, Seth Godin scrie cu referire la tradiție și viitor:  ”Cîndva ”Înființat în 1877” însemna mult. Astăzi poate fi un minus” (P/ 24, Triburi). Nu însă pentru noi. Generațiile viitoare de bibliotecari  vor constata că noi, actualii bibliotecari, nu am pierdut și nu am  irosit nicio oportunitate, în efortul de a propulsa BM  pe poziția dominantă în domeniul infodocumentar, la fel cum proceda prima directoare.

BM a fost o neobosită căutătoare de soluții de dezvoltare. Nu am rămas niciodată fără idei. Astăzi,  la această aniversare, mă întreb: ”Ce vor spune generațiile următoare despre modul în care am practicat managementul? Oare care li se vă părea cea mai mare greșeală?  Ne vor acuza oare că am irosit resurse, că am dezamăgit și pierdut utilizatori? Se vor întreba câte idei au generat angajații? Câte dintre le au fost puse în aplicare? Am făcut mult sau puțin cu resursele pe care le-am  avut la dispoziție? …” Sunt convinsă că nu ne vor acuza de a fi iresponsabili, nu ne vor acuza de a fi făcut prea puțin, nu ne vor acuza de fi disprețuit unele dintre aspectele enumerate mai sus.

O aniversare, mai ales ca aceasta, de 135 de ani, este un prilej de a face o pauză la marginea epocii moderne pentru a medita, a analiza şi paria pe care model se va configura activitatea BM în continuare, în următoarele decenii. Printr-un program coerent, divers, centrat pe viitor s-a dezbătut, discutat şi pus în valoare —  numele, imaginea BM; interrelațiile cu chișinăuienii; partenerii noștri şi efortul comun de a ține lectura în cercul preocupărilor și intereselor chișinăuienilor;  Biblioteca 3.0, aspirațiile BM de a fi modernă; valorificarea patrimoniului scris chișinăuian și astăzi, la conferință 56 de comunicatori, cu diverse subiecte actuale şi proiecte derulate. Sper și mă aștept, în urma acestui program,  la o spectaculoasă consolidare  a activității de inovare pe fundamentele clădite deja în acest sens.

BM a fost întotdeauna și este, în continuare, angajată drect în țesătura atât de încurcată a problemelor ce agită secolul și țara noastră. Turbulențele prin care trece BM trece prin inima propriei noastre experiențe, atât de complexe,  pe care  avem norocul de a fi trăit-o  ca martori ai acestor timpuri și ca  martori, dar mai întâi de toate ca nişte contributori ale realizărilor și a dezvoltării, al progresului temeinic în fapte, a BM.

Fondată în an de război, a avut întotdeauna un caracter ofensiv. Iar istoria ei BM este un exemplu de cum au păstrat-o cu venerație în cele mai nefaste vremuri și exemplu de cum au implicat-o în mijlocul  celor mai vertiginoase prefaceri, de cum  au consolidat-o într-o unitate organică cu tradiția, pe temelia căreia se înalță astăzi. Profunzimea acestei griji deosebite, pe care o revendică fiecare generație de bibliotecari trecuți, i-a asigurat progresul evoluția, ajungând azi un adăpost  măreț al timpului, un simbol al existenței.

La acest popas aniversar ne întrebăm ”Cum a reușit BM”? Prin contribuțiile  semnificative individuale ale bibliotecarilor ei; prin contribuțiile colective ale componentelor ei. La BM, întotdeauna, Contribuția a fost mai mare decât recompensa…

Contribuțiile sunt rezultatele, succesele înregistrate pe parcursul întregii sale existențe. Multe au fost: de întâietate, de anvergură, de originalitate, de cantitate, de notorietate, de divertisment, de cercetare. Am avut grijă ca lumea să le știe, să le cunoască, să le simtă, să le critice, să le invidieze, să le copieze, să le laude… dar oricât de multe aplauze am primit, noi am muncit mereu pentru a ne îmbunătăți performanțele convinși fiind că aplauzele care derivă   dintr-un anumit succes sunt doar un produs secundar. Astfel am asigurat evoluția BM performând.  La BM, întotdeauna, spectacolul a fost mai mare decât aplauzele.

Fiecare reușită a BM a venit cu ajutorul multor oameni cărora le suntem mereu recunoscători. Toate realizările noastre și toate capacitățile noastre pe care le avem au for și sunt posibile datorită talentului și contribuției altora. Am dezvoltat o cultură a mulțumirii și a darului — mulțumim oricui care face ceva pentru noi, le suntem recunoscători;  apreciem și punem în valoare lumea din jurul nostru – fie specialiștii din domeniul nostru, fie din alte domenii, decidenți,  fondatori, sau utilizatori, îi tratăm cu respect; apreciem calitatea oamenilor cu care interacționăm. Această experiență ne-a convins că oamenii vor să colaboreze cu alți oameni care-i apreciază, că resursele se îndreaptă spre zona în care sunt apreciate, oamenii răspund la gratitudine punându-ne la dispoziție mai mult din ceea ce apreciem. La BM, întotdeauna, Gratitudinea e  mai mare decât succesul.

Noi ne bucurăm de orice activitate realizată. Bucuria noastră este întotdeauna mai mare decât efortul. Abordarea muncii cu această atitudine ne asigură progresul permanent. Progresul înregistrat ne dă curaj să năzuim  mai departe decât am ajuns, ne dă curaj de a gândi în perspectivă, ne dă încredere  în capacitatea noastră de a depăși limitele în care ne simțim confortabil … La BM, întotdeauna,  Încrederea e mai mare decât confortul.

Valoarea progresului și evoluției noastre vine sub forma impactului pe care-l avem în domeniul biblioteconomic, în cercetare, în viața culturală, în comunitate în general. Prea mult spațiu ar ocupa să le înșir. Doar două dimensiuni cantitative, care au în spate un enorm efort profesional și un impact social pe potrivă: 134. 847 de chişinăuieni au card de cititor la BM, confirma serverul BM, astăzi, 19 octombrie, la ora 8.50 minute; doar în ultimii cinci ani au fost elaborate și editate peste 100 de volume ca rezultat al cercetării și valorificării  a multor fațete ale Chișinăului: Chișinăul istoric, cultural, literar, personalități chișinăuiene etc…

A 135-a aniversarea ne-a oferit prilejul de a medita și vedea traiectoriile  evoluției și sper că vom alege cu înțelepciune pe care dintre ele vom naviga. Aniversarea mobilizează și călăuzește.

Onorați și mult respectați fondatori!

Mult stimate domnule Primar, domnilor viceprimari, şefi de comisii, consilieri ai Consiliului municipal,

Vă mulțumim pentru susținerea permanentă, în ciuda turbulențelor politice și economice. Noi ne simțim protejați, noi ne simțim importanți pentru Chișinău datorită atitudinii Dvs. față de activitatea noastră.

Dragii noştri parteneri şi prieteni  — teatre, muzee, şcoli şi licee, grădiniţe, biblioteci universitare şi publice, mass-media, facultatea de Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării, catedra de biblioteconomie, scriitori, editori,  profesori vă mulţumim pentru încrederea în noi, pentru suportul profesional, expertiza de care beneficiem colaborând cu dvs.

Dragii bibliotecari ai BM,

Sunt mândră că mă aflu aici,  la acest moment semnificativ; în acest punct fascinant  al forțelor inteligente reunite, în această sală,  de aniversarea bibliotecii noastre. Clipa de incandescență și exaltare interioară mă domină emoțional,  îmi dă o puternică presiune în piept și îmi pune un nod în gât… dar nu întrec dorința de  a vă spune cât de buni, de talentați, de unici, de deosebiți sunteți… cât de mult apreciez că sunteți în echipa mea, că sunteți echipa mea, că sunteți echipa Hasdeu…

Vitalitatea BM, forța, energia, însuflețirea de a progresa o transpuneți,  Dvs., în acțiune. Existența BM a fost unică în toate timpurile, manifestarea ei este și astăzi unică. Prin unicitatea dvs., asigurați unicitatea BM. Datoria noastră este, pur și simplu, să o păstrăm, să o menținem dinamică, să-i construim viitor.

Trecutul BM este plin de evenimente la care merită să ne gândim dintr-o perspectivă, iar toate experiențele de valoatre din trecut sunt pentru noi, acum, materie primă pentru crearea viitorului. Viitorul ne apaține nouă, echipei de astăzi, deoarece prin definiție, nu s-a produs încă, acesta există în mintea noastră. Asta înseamnă că putem alege să-l facem, la rându-ne, prosper.

Urarea mea Dvs.  — vă vreau curgători ca apa, grei ca stânca, cuprinzători ca ramurile și cetina pinilor! Restul le aveți și cu succes le valorificați…

AD MULTOS ANNOS, BIBLIOTECĂ A CAPITALEI!

 LIDIA KULIKOVSKI

Реклама

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Создайте бесплатный сайт или блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: