7 PAŞI PENTRU A DEVENI CEL MAI BUN ÎN DOMENIUL TĂU


Citeam zilele astea un material de-al lui Chris Widener în care prezenta 5 paşi pe care trebuie să-i urmezi pentru a deveni cel mai bun în domeniul tău. Mi-a plăcut foarte mult materialul, deoarece nu mai auzisem de ceva vreme aceste sfaturi şi m-a ambiţionat puţin. Fiind o fire competitivă, întotdeauna mi-a plăcut să fac tot posibilul să fiu cel mai bun în tot ceea ce încercăm să fac. Problema este că, niciodată nu am stat să mă gândesc dacă aş putea alcătui un plan care să mă ajute sa devin cel mai bun. Nu aveam o strategie anume şi încercam să fac ce consideram eu că ar fi fost util, dar acţionăm haotic şi de multe ori rezultatele întârziau să apară.

Apoi am descoperit programele lui Brian Tracy, în care vorbea despre stabilirea obiectivelor, cum să-ţi organizezi timpul pentru a deveni mai productiv, cum să îţi alcătuieşti planuri şi cum să devii cel mai bun în tot ceea ce faci. Am început să aplic aceste sfaturi şi rezultatele au început să apară. Nu pot spune că sunt cel mai bun într-un anumit domeniu, sunt încă tânăr şi mai am foarte multe de învăţat, dar aceste principii m-au ajutat să mă autodepăşesc în mod constant, astfel încât să pot spune aproape în fiecare zi: “azi sunt măcar cu puţin mai bun decât am fost ieri“. Rezultate măreţe şi de durată se obţin cu paşi mici, dar siguri.

 Pe măsură ce am pus în aplicare toate sfaturile pe care le-am găsit pe tema “Cum să devii cel mai bun”, am eliminat tehnicile care n-au funcţionat pentru mine, am continuat să aplic ceea ce funcţiona şi astfel am alcătuit până în momentul de faţă o listă de 7 paşi pe care-i consider eu esenţiali pentru a deveni cel mai bun în domeniul pe care ţi-l alegi.

1) Defineşte exact ce înseamnă să fii cel mai bun în domeniul tău

Îmi place foarte mult o expresie de-a lui Brian Tracy, care spune că “nu poţi nimeri o ţintă pe care nu o vezi“. Închipuie-ti că tragi cu arcul la ţintă, dar eşti legat la ochi. Care sunt şansele să nimereşti? Cu siguranţă, foarte mici. Dacă ai să nimereşti cumva măcar o dată, va fi din pură întâmplare. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul de faţă. Dacă nu ştii exact ce înseamnă să fii cel mai bun, nu vei ajunge niciodată cel mai bun, pentru că nu ştii ce să faci pentru a ajunge acolo. Mai întâi trebuie sa defineşti exact ce înseamnă acest lucru: să fiu cel mai bine plătit, să fiu cel mai bun sprinter, să scriu cea mai vândută carte, să câştig locul 1 la dans, etc. Oricare ar fi ţinta ta, mai întâi defineşte-o cu exactitate şi noteaz-o pe o foaie de hârtie, cu lux de amănunte. Cu cât eşti în stare să descrii mai în amănunt ceea ce doreşti să realizezi, cu atât mai mari sunt şansele să reuşeşti.

2) Determină dacă îţi place cu adevărat să faci acel lucru

Unele persoane îşi stabilesc nişte obiective pe care nu şi le doresc personal, ci mai degrabă, le-au fost recomandate de prieteni sau rude, sau mai rău, le-au fost impuse de părinţi. Dacă nu îţi doreşti tu, personal, să realizezi un lucru, sunt foarte mare şanse să eşuezi, pentru simplul fapt că nu ai motivaţia necesară să te pregăteşti suficient de intens pentru îndeplinirea obiectivului respectiv. De asemenea, nu vei avea suficientă motivaţie să depăşeşti obstacolele care îţi vor apărea pe parcurs şi la prima problemă mai dificilă cu care te vei întâlni, vei renunţa. Aşadar, daca vrei să devii cel mai bun într-un domeniu, asigură-te că este ceva ce-ţi doreşti tu în mod deosebit.

3) Ia o decizie hotărâtă de a face tot posibilul pentru a deveni cel mai bun

Dacă ai stabilit că într-adevăr, acest domeniu în care doreşti să excelezi este ceva ce-ţi place să faci, atunci trebuie să îţi promiţi că vei face tot posibilul pentru a ajunge acolo în top şi nu vei renunţă până când nu vei realiza ceea ce ţi-ai propus. Stabileşte-ţi lucrul respectiv ca fiind obiectivul principal pentru următoarea perioada şi dedica zilnic cel puţin 1-2 ore pentru îndeplinirea sa. Dacă vrei să devii cel mai bun, trebuie să iei hotărârea de a face tot ce-ţi stă în putinţă pentru a te pregăti şi să îţi iei angajamentul să continui până când îţi vei îndeplini obiectivul.

4) Pregăteşte-te mental pentru a înfrunta eventualele dificultăţi pe care le vei întâmpina

Dacă la pasul precedent ti-ai luat angajamentul să faci tot posibilul pentru a deveni cel mai bun, trebuie să te pregăteşti mental pentru a putea depăşi eventualele obstacole care îţi vor apărea în cale şi cu siguranţă îţi vor apărea. Dar nu trebuie să te temi, deoarece aceasta face parte din procesul de evoluţie. Este o vorbă care spune “ce nu te omoară, te întăreşte“. În cazul tău, fiecare obstacol pe care îl vei depăşi, te va ajuta să devii mai puternic, mai motivat şi mai hotărât să-ţi îndeplineşti obiectivul. Secretul este să nu te dai bătut.

5) Determină care sunt calităţile şi pregătirea de care ai nevoie pentru a deveni cel mai bun

Până acum te-ai ocupat de partea cea mai dificilă şi anume ţi-ai creat mentalitatea necesară pentru a deveni cel mai bun. Aceasta este mentalitatea de învingător de care ai nevoie, în primul rând. Acum, este timpul să treci la lucruri mai concrete şi mai întâi trebuie să determini exact de ce pregătire sau calităţi ai nevoie pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti. Poate că trebuie să urmezi un curs de specialitate, sau să apelezi la ajutorul unui profesionist, să îţi dezvolţi abilităţile de comunicare şi negociere, să înveţi să stăpâneşti mai bine tehnicile de vânzări. Indiferent despre ce este vorba, află exact de ce anume ai nevoie pentru a excela în domeniul respectiv.

6) Alcătuieşte-ţi un plan de acţiune şi pune-l imediat în aplicare

Acum, după ce ai aflat care sunt calităţile de care ai nevoie, alcătuieşte-ţi un plan care te va ajuta să îţi dezvolţi calităţile respective şi să-ţi însuşeşti cunoştinţele necesare: înscrie-te la un curs, contactează un trainer personal, citeşte o carte despre managementul timpului, urmează un curs online. Notează-ţi tot ce trebuie să faci şi apucă-te imediat de treabă. Nu mai amâna, aşteptând să vină momentul potrivit. Momentul potrivit este ACUM.

7) Învaţă de la cei mai buni din domeniul tău

Acesta este cu siguranţă cel mai rapid mod de a progresa şi de a înainta cu paşi cât mai rapizi spre succes. De fiecare dată când povesteşte despre cum a reuşit să devina cel mai bun în vânzări în companiile în care a lucrat, Brian Tracy spune că primul lucru pe care-l făcea era să îi întrebe pe managerii sau directorii de vânzări, cei care se aflau într-o funcţie mai înaltă decât el, cum au reuşit şi care este secretul lor. Şi spre marea surprindere, aceştia au fost foarte deschişi cu el, l-au ajutat cu sfaturi şi i-au explicat ce trebuie să facă pentru a deveni mai bun. Aşadar, înainte de a te gândi că poate vei fi refuzat sau că nimeni nu vrea să te ajute pe tine, mergi şi întreabă-i pe cei care au reuşit să ajungă acolo unde-ţi doreşti şi tu şi cere-le sfatul. Vei fi surprins când vei vedea cât de drăguţi pot fi oamenii de succes.

Felicitări! Ai mai făcut încă un pas spre succes. Ai mai sus un ghid excelent care te va ajuta să devii cel mai bun în domeniul tău, cu condiţia să respecţi toţi cei 7 paşi prezentaţi mai sus. Trebuie să înţelegi că acesta este un proces de durată, aşa că trebuie să fii răbdător şi perseverent şi vei vedea ca rezultatele nu se vor lăsă aşteptate prea mult timp. Mult succes!

Sursa: Cheiasuccesului.ro

Mai multe informaţii pe http://eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=2652:7-pai-pentru-a-deveni-cel-mai-bun-in-domeniul-tu-&catid=106:succesul-tu&Itemid=477

//

1 Comment

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.