Activitățile bibliotecii publice din Des Moines și a fundației acesteia


După cum am promis, în acest articol o să relatez mai multe despre activitățile PLDM-ului dar și a Fundației acesteia. Acum mă întreb dacă Biblioteca Municipala Hasdeu sau oricare altă bibliotecă din Moldova au o fundație a lor, sau putem sa o numim organizație non-profit? Răspunsul totuși mi se pare că e negativ, cu regret. Vă explic și de ce.

Fundația bibliotecii Publice din Des Moines a fost fondată în anul 1998 iar scopul princial a fost acela de a  promova,  facilita și  implimenta colaborarea dintre fondurile publice și cele private pentru îmbunătățirea serviciilor bilbiotecii. Totodată, banii colectați de Fundație sunt utilizați pentru suportul diferitor programe ale bibliotecii, care nu sunt acoperite de către bugetul acesteia. Fundația mai oferă bani și pentru îmbogățirea colecțiilor bibliotecii, precum și a celor cinci filiale. Într-un cuvînt această organizație reprezintă o sursă reală de suport, fără ajutorul căreia multe din activitățile bibliotecii nu ar avea loc.  O să enumăr mai jos cîteva din programele bibliotecii sponsorizate total de către Fundație, deci :

1. AViD (Authors Visiting in Des Moines) – este un eveniment, început în 2001, în care sunt invitați anual opt autori, din toata America,  ei toți fiind selectați în urma solicitărilor publicului, sondajelor magazinelor specializate de cărți  etc. Deci, în perioada Aprilie – Septembrie a fiecarui an autori cunoscuți sau mai puțin cunoscuți vin în Des Moines și își prezintă lucrările în fața publicului, răspund la întrebări și oferă autografe.

2. Summer Reading (Lectura de vară) – este un program destinat în totalitate copiilor, tinerilor. Are drept scop motivarea lor să citească în timpul vacanței de vară, totodată îmbunătățirea nivelului de citire. Fiecare copil sau parintele acestuia, are dreptul să se înregistreze și timp de opt săptămîni să participe la toate activitățile din cadrul acestui program. Se oferă și premii pentru cei care citesc cele mai multe carți pe săptămînă. Summer Reading include și activități educaționale și divertisment pentru părinți, astfel ei vor petrece timpul eficient împreună cu copii lor.  Anual mii de copii si adulți beneficiază de acest program.

Fundația bibliotecii de 11 ani încoace organizeaza un mare eveniment de colectare a fondurilor sau cum se mai zice în engleză fundraising event. Se numeste el IAD (Iowa Author Awards). Am avut onoarea și plăcerea să organizez doi ani la rînd acest eveniment. Deci în ce costă el. La fel ca și la AViD, publicul este rugat să trimită doleanțele lor referitor la autorii care ar dori sa fie premiati pentru succese remarcabile în domeniul literaturii, condiția de bază e ca autorii să fie născuți în Iowa.

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s