Lecţia publică „Rele tratamente discriminatorii în bază de dizabilitate în Moldova” la Biblioteca Publică de Drept


Problema discriminării persoanelor cu dizabilităţi a devenit subiectul unei lecţii publice cu genericul ”Rele tratamente discriminatorii în bază de dizabilitate în Moldova”, desfăşurată joi, 7 iulie în cadrul Bibliotecii Publice de Drept. Organizată de Asociaţia Promo-LEX şi organizaţia internaţională The Equal Rights Trust, această întrunire a avut drep scop sesizarea opiniei publice şi promovarea existenţei acestei probleme, dar şi transmiterea unui mesaj de alertă către avocaţi şi alţi apărători ai drepturilor omului.

În calitate de experţi la acest eveniment a fost invitată Dna Libby Clarke, juristă în cadrul The Equal Rights Trust, care a venit cu o perspectivă internaţională asupra acestui subiect. În discursul său Libby Clarke, prin diferite explicaţii, comentarii, multiple exemplificări, dar şi datorită relatării a mai multor cazuri practice întîlnite de Dnei în vasta sa experienţă a convins publicul că tratamentele discriminatorii în bază de dizabilitate sunt şi rămîn o problemă semnificativă în acest domeniu. Experta a comunicat că acţiunile discriminatorii faţă de persoanele cu dizabilităţi sunt destul de clare şi bine determinate, problema este că autorităţile statului, dar şi administraţia instituţiilor preocupate de persoanele cu dizabilităţi nu recunosc că aceste tratamente sunt discriminatorii.

Misiunea de a relata publicului despre starea actuală a Republicii Moldova la acest capitol, dar şi care ar fi cauza existenţei acestei probleme în ţara noastră i-a revenit domnului Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului care a relatat despre multitudinea de nereguli care persistă în cadrul celor cîteva spitale de psihiatrie din ţara noastră. Nereguli care încep de la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului cum ar fi dreptul la vot a acestor pacienţi cu capacitate de exerciţiu deplină şi pînă la legarea cu lanţuri a pacienţilor mai pretenţioşi. O altă problemă în Republica Moldova contină a fi lipsa unui mecanism de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi atît mintale cît şi fizice, afirmă Vanu Jereghi.

De menţionat faptul că la acest eveniment a fost lansată varianta în limba română a ediţiei a şasea a buletinului The Equal Rights Review care este o publicaţie semestrială editată de The Equal Rights Trust şi se axează pe tematica egalităţii de drepturi şi combaterii discriminării.

Actulmente o serie de observaţii şi recomandări în acest domeniu sunt aşteptate de către autorităţile din Republica Moldova din partea Comitetului pentru prevenirea torturii de pe lîngă Consiliul Europei în cadrul unui raport elaborat în urma unei vizite efectuate de către reprezentanţi ai Comitetului în Republica Moldova. Astfel că despre care sunt părerile experţilor europeni şi cît de mult vor ţine cont autorităţile de aceste recomandări, urmează să aflăm pe parcursul lunii iulie cînd va fi publicat acest raport.

 Diana Bacal

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s