Cultura informationala a bibliotecarului


Una din priorităţile anului 2010 este cultura informaţională, respectiv BM, organizează un şir de activităţi preconizate acestui eveniment, prin lecţii informaţionale, expoziţii, ateliere profesionale, excursii etc. adresate utilizatorilor şi bibliotecarilor. CID Chişinău, ca centru metodologic s-a implicat direct în acest proces şi cu scopul dezvoltării culturii informaţionale a bibliotecarilor a desfăşurat un master-class cu genericul „Cultura informaţională a bibliotecarului-un imbold în dezvoltarea culturii informaţionale a utilizatorului”.

La acţiunea din 30 iunie şi 1 iulie 2010 au participat bibliotecarii din reţeaua Hasdeu în număr de 33 persoane.

Moderatorul Taisia Foiu, manager CID Chişinău, a făcut o incursiune în componentele culturii informaţionale, menţionând rolul primordial al bibliotecarului în educarea culturii informaţionale a utilizatorului. În discursul său, dna Taisia Foiu a prezentat informaţii succinte despre manifestările informaţional-bibliografice, familiarîzând publicul cu etapele  şi activităţile de desfăşurare a Zilei Bibliografiei, programul Zilei de informare, componentele şi structura unei reviste bibliografice.

La master-class au fost prezentate patru modele de diverse tipuri de  reviste bibliografice şi trei lecţii: bibliografică, informaţională şi tehnică, toate materialele fiind expuse în PowerPoint.

Formatorul Maria Gonţa a prezentat revista bibliografică tematică „Cheia succesului”, care a inclus informaţii despre principiile de obţinere a succesului.

[Tipul] revistei bibliografice, prezentate de formatorul Carolina Gâscă, fiind unul rar utilizat în biblioteci, s-a axat pe bibliografia Aurel Scobioală. Au fost expuse date despre personalitatea autorului, structura biobibliografiei, prezentate unele din operele scriitorului.

Ediţiile de referinţe noi au fost oglindite în revista bibliografică „Ediţii noi de referinţe”, care a fost prezentată de  formatorul Nadia Cecoi. Publicul a fost cointeresat de faptele captivante expuse în revistă.

O revistă bibliografică bazată pe o expoziţie de carte pentru copii cu genericul: „Animalele din jurul nostru” a fost prezentată de invitata specială Silvia Timofti, şef filială pentru copii „A. Donici”. E de menţionat, că revista a fost expusă într-un stil distractiv, ingenios, ceea ce a plăcut publicului şi l-a cointeresat în lecturare.

Partea a doua a master-class-ului s-a axat pe diverse tipuri de lecţii bibliografice bogat ilustrate.

Formatorul Claudia Tricolici, bibliograf cu experienţă în domeniu, a expus o informaţie în lecţia bibliografică: „Bibliografia şi elementele descrierii bibliografice”, destinată elevilor claselor superioare, însă utilă şi binevenită celor prezenţi.

Următorul model de lecţie a fost una informaţională: „Blog „Chişinău-oraşul meu”- cea mai recentă şi amplă informaţie despre capitală”, fiind prezentată de formatorul Tatiana Baltag. Publicul a fost familiarizat cu premisele apariţiei blogului, materialele expuse, posibilitatea de căutare, accentuându-se  modalitatea de înregistrare şi urmărire a blogului. Cei prezenţi s-au cointeresat de varietatea de comentarii plasate pe blog de persoane din diverse ţări.

Ultima lecţie a fost una tehnică: „Copierea informaţiei pe suport optic” prezentată de formatorul Eugenia Filip. Publicul a fost familiarizat cu trei modalităţi de copiere pe suport optic, şi anume: două variante în sistemul de operare Windows, una din ele prin softul Nero şi varianta de copiere Linux.

Pentru a evalua calitatea master-class-ului s-a decis elaborarea unui chestionar, în care cei prezenţi au apreciat după criterii ca: dezvăluirea temei, selectarea cărţilor, accesibilitatea, structura revistei/lecţiei, originalitatea şi prezentarea prin cinci variabile propuse: excelent, bine, acceptabil, reuşit şi au fost rugaţi să ofere sugestii.

Bibliotecarii au fost satisfăcuţi de prestaţia formatorilor şi au oferit, în general, note mari (56,5%-excelent, 30,8%-bine, 8,09%-reuşit, 4,42%-acceptabil şi 0,1%-slab), menţionând dezvăluirea perfectă a temei, expunerea unui material captivant, convingător, bine organizat, control bun cu publicul.

Referindu-se la lecţia tehnică şi cea bibliografică, participanţii au sugerat mai multă „practică”, însă, e de menţionat, că lecţiile au fost destinate utilizatorilor, şi nu bibliotecarilor.

Materialele master-class-ului sunt plasate pe slideshare.com şi Spaţiul Wiki (bmhasdeu.pbworks.com) pentru a fi utilizate în continuare de bibliotecari şi utilizatori.

Carolina Gisca,

sef oficiu CID Chisinau

6 thoughts on “Cultura informationala a bibliotecarului

 1. Savela says:

  Nu stiu de ce unii participanti au apreciat prestatia formatorilor cu slab, eu afirm ca a fost destul de reusit, mai ales ca am participat si noi, nu doar ca public. Dupa acest master-class am o alta viziune de a organiza o lectie bibliografica corect!!!!

  Like

 2. Natalia says:

  Mi-a placut mult master-classul organizat. Consider ca este a actiune de instruire foarte reusita. Fetele au dat dovada de profesionalism adevarat. Bravo!!!

  Like

 3. Caterev Cristina says:

  Acest master-class a fost unul care a avut o importanta pemtru activitatea de bibliotecar, nu este usor de a ajunge la inimile tuturor intr-un timp scurt, si este un principiu daca ai invatat ceva nou, trebuie neaparta sa inveti pe altcineva pentru a insusi mai bine ceea ce ai invatat, fetele s-au descurcat foarte bine, trebuie sa le urmam exemplul. SUCCESE!

  Like

 4. Sveta Viz says:

  “Revista bibliografică prezentată de formatorul Carolina Gâscă, “fiind una rar utilizată în biblioteci”, “s-a axat pe bibliografia Aurel Scobioală”.”

  Ori fraza nu e formulata corect, ori eu, nu inteleg, de ce si cine ” e rar utilizata”???
  Poate, subiectul e rar utilizat?

  Like

 5. Sveta Viz says:

  Cultura priveste intreaga societate si nu este exclusiv pentru oamenii cultivati. O revista de cultura, daca nu este subventionata de stat, si ar fi lasata in voia pietii libere, ar disparea in cel mai scurt timp. Pentru ca ea nu raspunde unor nevoi primare, nu este de imbracat, de mancat, nu e pentru distractia tampa. Dar ea face bine la cap. Eu cred ca, la ora actuala, este nevoie de o campanie nationala pentru lectura. Cartile, revistele de cultura, operele de arta pastreaza memoria a tot ceea ce facem si suntem noi, oamenii, fiind semnul trecerii noastre prin timp…
  CULTURA IMBLANZESTE OAMENII SI-I APROPIE!))

  Like

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s