Evaluarea serviciilor si produselor create de bibliotecari


Doua luni a durat procesul de instruire – familiarizare a bibliotecarilor cu servicii şi tehnologii web 2.0. În toamna anului 2009 termenii Biblioteca 2.o şi web 2.0 au intrat în vocabularul bibliotecarilor. Dar atunci erau nişte termeni cu un sens vag. Astăzi pot spune că bibliotecarii nu numai ştiu ce se ascunde după web 2.0 şi Biblioteca 2.0, dar şi pot crea servicii noi şi demonstra utilizarea lor.

Cursul de instruire a fost  programat pentru 9 săptămîni, fiecare săptămînă avînd o temă specială. Pe parcursul unei săptămîni bibliotecarii, utilizînd instrucţiunile prezentate, elaborau servicii/produse respective. Bibliotecarii din 26 de filiale au creat bloguri, conturi pe Flickr, Youtube, Facebook, Twitter, Delicious, Wikispaces şi PBworks, RSS, Google Docs, Polldaddy; au făcut cunoştinţă cu programe de creare a fisierelor audio – Podcast.

Pentru a evalua acest curs de instruire am utilizat inca un instrument web 2.0 – Polydaddy, care permite efectuarea sondajelor, chestionarelor online. Aici am creat Chestionarul Instruire Biblioteca 2.0, care a permis :

·  elucidarea motivelor ce au determinat persoanele să participe la instruire;

·  aprecierea rezultatelor, din punctul de vedere al cunoştinţelor obţinute, şi a produselor create;

·  aprecierea expunerii materialului şi a cursului de instruire

Din 26 de persoane la chestionar au răspuns 23.

La întrebarea Care sint motivele care v-au determinat sa urmati cursul de instruire?

18 bibliotecari (56%) au răspuns Este necesar pentru dezvoltarea serviciilor bibliotecii mele

12 (38%) au ales Îmi place să învăț, să cunosc noile tehnologii

2 au raspuns ca au fost impusi sa participe la cusul respectiv

Intrebati daca au trecut cursul complet – 18 persoane au raspuns afirmativ, 4 – nu. Aceste patru persoane nu au fost prezente la toate lectiile.

Intrebarea Echipa/colaboratorii au evoluat in urma cursului ?

18 au raspuns  – am obtinut abilitati noi, 10 – o simpla confirmare (da) si cite 1 au raspuns totul a fost inutil si respectiv, nu.

Care din produsele create va par utile ? Au raspuns 20 de persoane, 2 au omis aceasta intrebare.

Din raspunsuri constatam ca favorite sint :

Blogul (19) si Flickrul (18), dupa care urmeaza : Facebook si Youtube cu cite 15 puncte, Twitter – 13, Delicious 12.

Iar Google Docs si polldaddy au adunat cite 10 admiratori. Importanta paginilor wiki au apreciat 4 persoane si cite un admirator pentru RSS si Slideshare.

Din raspunsuri am selectat si o solicitare de lectie – Google Maps.

17 bibliotecari au fost satisfacuti de expunerea materialului evaluind-o cu calificativul bine

12 au raspuns – cu destul suport informational

2 au semnalat insuficienta materialelor

La intrebarea Apreciati cu o nota cursul –

  • 15 au raspuns – foarte bine
  • 4 – bine
  • 3 – satisfacator.

La sfirsitul cursului am propus colegelor sa aprecieze blogurile create si sa le comenteze.

Aprecierea a fost efectuata dupa criteriile: design, structurare, corectitudinea linkurilor, tematica, componentele si o nota generala de la 1-5 puncte.

Cel mai bun design a fost semnalat la blogul CIE, cite 15 p. au obtinut : Alba Iulia, Arte, Mangher, Traian, Ovidius, urmate de Lomonosov, CAE, Tirgu-Mures, Russo, Mickiewicz, Stefan cel Mare (14 p.).

Cele mai multe note de 5 au obtinut blogurile – CIE (14 p.), Traian (12 p.), Mangher, CAE, Ovidius (11 p.)

Din momentul inchiderii votarii, unele bloguri si-au schimbat aspectul de mai multe ori, urmeaza o evaluare a managerilor care va fi expusa mai tirziu.

Rugate sa comenteze alegerea lor bibliotecarele si-au expus opinia. Unii au numit bloguri favorite concrete ; altii au evitat sa-si expuna direct parerea – toate blogurile sint interesante, imi plac, sint bine lucrate ; o alta categorie a fost mai critica – E greu de apreciat, nu pot intra pe blog, nu stiu linkul, niciunul nu este perfect si chiar autocritica – T.-M.

Si toate bibliotecarele au mentionat ca sint la inceput de cale, vor evolua in viitor ca sa fie utili utilizatorilor.

Iata citeva comentarii:

1.

Parearea mea este ca cel mai reusit blog este al bibliotecii Tirgu-Mures
2. Cel mai reusit blog după părerea mea este blogul CIE, după toate aspectele de design, structură, temă etc. Dar vreau să spun tuturor BRAVO pentru tot ce au creat, cu timpul aceste bloguri se vor perfecționa, dezvolta si vor contribui la sporirea imaginea bibliotecii în comunitate. Este foarte binevenit „blogalizarea” bibliotecilor și salut conceptul Biblioteca 2.0.
3. Toate blogurile sunt interesante. Pe fiecare in parte este cite ceva inedit ce iti atrage atentia. Suntem doar la inceput de cale, daca se va tine cont de regula: actualizare permanenta, vor fi niste bloguri destul de reusite.
4. Toate blogurile colegilor imi plac, din toate poti gasi ceva util. Se vede, ca colegii muncesc, sunt interesati de ceea ce invatam la cursuri.
5. Este un început. E greu de apreciat. Pe parcus se va vedea cine se descurcă mai bine.
6. Toate blogurile sunt bine lucrate. Si fiecare are un specific frumos, original si interesant.
7. Se repeta multe sabloane asemanatoare. In doua bloguri nu am putut intra (am avut dubii in privinta securitatii), deoarece se punea avertisment: Codru si Transilvania. Blogul Targoviste nu stiu linkul
8. Toate sint interesante in felul lor, dar dupa parerea mea nici unul nu este perfect
9. Imi vine extrem de greu sa fiu obiectiva. Consider ca TOATE blogurile sunt facute cu dragoste, fantezie si sirguinta. Sunt sigura ca pe parcurs toate blogurile vor evolua considerabil. Desigur pe o treapta aparte se afla blogurile colegilor de la Sediul Central. Oricum, va multumesc mult pentru profesionalismul, rabdarea si tactul cu care ne ati tratat pe tot parcursul instruirii.
10. Toate filialele în mare măsură sau discurcat cu toate cerinţele, şi fiecare a plasat informaţie atît utilă cît şi benefică. Pentru un început toţi au făcut făţă la cere cerute.
11. Sint de parerea ca fiecare blog e doar la inceput de cale. Probabil avem si multe erori facute, dar numai in felul acesta vom putea sa ne dam seama unde am gresit, ca pina la urma sa avem un produs de calitate. Multumim pentru sansa oferita! Au fost niste lectii intr-adevar foarte utile si interesante!
12. Cursul de instruire a fost reusit, multumim!
13. Va multumim pentru cursuri!
14. Bibl. Alba Iulia – linkuri putine, Cie – destul de bine (se observa ca a lucrat un specialist in domeniul tehnic), Dragan – tema ii stabilita dar informatia nu corespunde (nota 3), CAE – pre multa informatie in bara laterala, poate sa facea ca pagini aparte, M. Costin – nota 3, Transilvania – rostul a 2 galerii foto? Ovidius – organizarea linkurilor nu e buna
Stefan cel Mare (ora povestilor) – sondajul nu e gindit bine, S.cel Mare (biblioteca) – se observa ca a lucrat un specialist in domeniul ethnic, Targu Mures – trebuie de lucrat asupra aranjarii inform., responsabilitatea marita din partea responsabilei (adica a mea)
Bibliotecile ucrainca, Mickiewicz si Targoviste nu leam evaluat pentru ca nu le stiam adresele la blog.
15. Apreciem straduinta colegelor noastre pentru efortul depus in elaborarea blogurilor. Sunt foarte utile si comode atit pentru utilizator cit si pentru activitatea bibliotecii. La unele bloguri am remarcat lacune, dar fiind inca la inceput de cale se accepta. Le uram succes pe viitor si multumim ca am avut ocazia sa ne instruim!!!
16. Bibl. Targoviste se vede ca a lipsit de la lectii, Botev – fara interes.

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s