Frământări de-ale forumului


Articolul de mai jos abordeaza o problema interesanta si importanta ce se refera la prezenta noastra pe Internet, si anume, participarea la grupuri de discutii pe diferite forumuri. Forumurile exista ca site-uri aparte, dar sint si incorporate in retelele de socializare, fiind prezente pe site-urile Facebook, Одноклассники, Flickr etc. In cele ce urmeaza va oferim opiniile, despre ce este un forum de discutii si categoriile de membri, ale unei bibliotecare.

În ultima vreme, tot mai multe persoane au acces la Internet şi fiecare are un scop anume, atunci când îl foloseşte: fie, foloseşte emailul, fie, îsi petrece timpul pe chat, pe forum, etc. Cine o face, o face pentru sine, pentru sufletul său, de plăcere, altii, se pare că se simt mai bine, ajutându-şi semenii, îsi descoperă capacitatea de a lucra în echipă, câştigând experienţă. Cei care accesează Internetul, intră pe un forum sau chiar pe mai multe, discutând pe marginea unor subiecte ce aparţin diferitor domenii de interes. Nu toţi însa, au o idee bine formată despre ceea ce este de fapt un forum, sau nu găsesc un rost în a intra pe unul, unul dintre motive fiind lipsa de inteligenţă, de cunoştinţe…

O mare parte, intra pe for doar să citească, în sinea sa, poate că, înjurându-se, la propriu zis, că nu e în stare să discute, să pună un cuvânt de bună voie, ori să pună la îndoiala cele spuse pe for; să judece la un nivel cu participanţii in discuţie… Si de ce, se pune întrebarea? Va răspund, simplu: suntem un popor cu mari talente, dar cu un soi de întelepciune specifică prostiei, cu un limbaj destul de sărac! E posibil aşa ceva? Nu vreau să jignesc pe nimeni, cu atât mai mult să deranjez, căci şi aici dăm dovadă de lipsă de interes: pe nimeni nimic nu interesează! Toată lumea e preocupată doar de dobândirea finanţelor, iar moldovenii nostri, nici măcar atâta lucru nu discută pe forum! Nu mi-e ruşine de naţia mea, sunt şi eu un patriot. Iar pe cele mai discutabile forume ale site-urilor recunoscute pe net, dau dovadă de curaj, reuşind cât de puţin să le dovedesc (ar trebui oare?), că suntem… deştepti!

Formând câteva grupe pe un site cunoscut, cu mii şi mii de persoane din fiecare colt al lumii, cu varia teme, am observat, că cei mai activi sunt ruşii, germanii, americanii si ucrainenii. Unde-s moldovenii nostri? Ce este până la urmă un forum? Am putea spune, o comunitate sau o piaţă publică, după cum a fost folosit cuvântul pentru prima oară in Roma antică. Lumea vine, vede şi la un moment dat este posibil să plece. Cel mai important e să se stabilească de la bun început ţinta forumului, realizându-se prin alegerea domeniilor de interes, care la rândul său fac o primă selectare a membrilor acestui forum. Evident, un om poate intra pe un forum şi poate observa că domeniile de interes nu-l atrag, motiv pentru care nu se va mai întoarce pe acest forum. Altul, dimpotrivă, poate găsi ceva interesant, motiv pentru care începe să citească. Fiind la început, forumul nu are informaţii reale să ofere acestui om. Aici putem observa primul rol al promotorilor unui forum: oferirea informaţiilor de valoare în mod frecvent şi propunerea unor subiecte de discuţie interesante. Astfel, lumea găsind informaţii interesante, va începe să acceseze forumul din ce în ce mai des!

Dacă e să vorbim despre moralitatea membrilor, şi desigur, nu toţi cei interesaţi de sex sau fotbal, frustraţi şi complexaţi, neciopliţi, vor lipsi pe forum: inevitabil, vor apărea mulţi şi din aceia. Deci, e bine să decizi din start ce domeniu de interes vrei sa abordezi. Se vor găsi întotdeauna oameni, care aprecieaza romanele bune, dar care să fie prost crescuţi, astfel, ca urmare, să dea o imagine proastă forumului. De aceea, administratorii sau moderatoriii forumurilor, au ales metoda sancţiunii – pedeapsa ca mod de rezolvare a problemelor, insă, chiar ei, trebuie să fie modele pentru toţi membrii obişnuiţi ai forumului. Oamenii se simt bine într-o comunitate atunci, când sunt liberi să se exprime şi când nu sunt lezaţi de alţi membri ai acelei comunităţi. O bună alegere a subiectelor, a moderatorilor, dar şi propunerea unor teme de discuţie interesante şi aducerea de informaţii utile pentru cei interesaţi, este şansa succesului. Vă daţi seama, că cei neciopliţi vor lipsi de pe forum, deoarece nu e pe gustul lor. Adevărul, e că se vor găsi oameni, care să greşească, dar şi să pretindă la o şansa de a se îndreptati, e şi asta un mod de al orienta pe o cale corectă.

Departe de a fi perfecte, discuţiile şi tot ce găsim pe forume, constituie totuşi altceva decât ceea ce se întâmpla în mare parte pe net. Unii chiar îsi schimbă opiniile greşite, recunoscându-şi greşelile. Cred că asta e, de fapt, ţelul final al discuţiilor: îndreptarea greşelilor şi apropierea de ADEVĂR.

Se pare că nu suntem în măsură să ne dăm noi cu părerea, că de multe ori cunoaştem prea puţine lucruri. Dar, maturitatea cu care alegem subiectele de discuţie ne ajută să creştem spiritual, să întelegem nevoile celorlalţi; că fiecare om are nevoile şi problemele lui! Indiferent, de cum sunt, mature sau imature… Tocmai, de aceea există forum! Nu e neapărat să citeşti tot ce se scrie, e suficient să observi, unde s-a scris cel mai mult, ca să-ţi dai seama care sunt frămâtările oamenilor.

Svetlana Vizitiu

6 thoughts on “Frământări de-ale forumului

 1. tcoseri says:

  Consider ca avem o problema. Tehnologiile ne permit sa rezolvam mai usor obstacolele ce le intilnim.

  Like

 2. Anastasia says:

  Bine spus.Faceti-va prezenta mai des pe Internet si comunicati mai mult pe diferite forumuri. Negresit, ve-ti gasi si teme de discutii, si prieteni cu care sa va impartasiti opinia si se vor deschide noi orizonturi.

  Like

 3. sveta viz says:

  nu e vorba doar de O problema! si nu tehnologiile ar fi o rezolvare,caci in present, de computer, practic nu ducem lipsa. Problema e in lipsa comunicarii, de care avem enorma nevoie!!!

  Like

 4. Larisa says:

  N-am intilnit o definitie mai clara despre forum si vreau sa string maina moderatoarei articolului, caci are perfecta dreptate!

  Like

 5. Caterev Cristina says:

  Nu trebuie sa treaca o zi fara sa te informezi, cu cit mai diverse surse informationale cunoaste un bibliotecar cu atit este mai contemporan. Nu putem trai fara informatii oriunde ne-am afla.

  Like

 6. Maria says:

  De unde bani pentru tehnologii? Marea problema in ceea ca salariul e tare mic. Cum sa ne arda de forumuri acuma? Tare as pleca mai departe de aici!

  Like

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s