Filiala municipală ABRM


 Raport al Filialei municipale ABRM

Filiala municipală a ABRM pe parcursul perioadei noiembrie 2008 – octombrie 2009 s-a implicat în activitatea Asociaţiei Biblotecarilor din R. Moldova prin acţiuni diverse.

I. Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din R. Moldova

Pe parcursul a două zile, 15-16 decembrie 2008, la Chişinău, a avut loc Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale din R. Moldova, ediţia a V-a. La această reuniune a participat ,cu susţinerea ABRM, şi un reprezentant al filialei municipale ABRM. Forumul a fost constituit ca un mecanism de participare a ONG în analiza şi formularea recomandărilor la problemele cu care se confruntă societatea civilă. Partenerii bilaterali: organizaţiile neguvernamentale — administraţia publică centrală – administraţia publică locală – instituţiile finanţatoare (donatorii) se întîlnesc pentru a discuta impedimentele care apar în activitate. Ideea orgănizării unei astfel de acţiuni a fost lansată pentru prima dată la finele anului 1996 de către Centrul CONTACT, Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale din Moldova, Fundaţia Soros-Moldova. Primele ediţii au fost axate preponderent pe cadrul legal, imagine, relaţii cu statul şi cu donatorii. Ediţia din 2008 a fost organizată de către Consorţiul pentru dezvoltarea societăţii civile din R. Moldova – Centrul de resurse „Tineri şi Liberi”, CReDO, Centrul CONTACT, Asociaţia „Eco-Tiras” şi sprijinită de PNUD – din sursele Guvernului României, Fundaţia Soros-Moldova, Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională.

Peste 100 de reprezentanţi ai societăţii civile au partcipat la discuţiile axate pe:

 • evoluţia şi dezvoltarea societăţii civile;

 • consolidarea sectorului asociativ pe domenii, consorţiuri şi consilii pe domenii de interes comun;

 • mecanisme de dezvoltare durabilă a sectorului asociativ din R. Moldova;

 • transparenţa sectorului asociativ;

 • îmbunătăţirea cadrului legal;

 • reprezentarea ONG în dialogul cu structurile statale;

 • dezvoltarea regională;

 • codul de etică al ONG;

 • alegerea Consiliului Naţional al ONG;

 • alegerea Secretariatului Consiliului ONG.

Participarea ABRM la acest Forum a fost una utilă. Asociaţia şi-a extins parteneriatul cu societatea civilă, şi-a promovat acţiunile, politicile şi activitatea sa.

II. Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova învaţă activitatea de voluntariat

În bibliotecile din R. Moldova cultura voluntariatului este în perioada de constituire. Fiecare instituţie infodocumentară trebuie să-şi determine poziţia faţă de această activitate, să recunoască şi să promoveze activ rolul infrastructurii date.

Activitatea de voluntariat este din ce în ce mai intens discutată, evidenţiind sumarul contribuţiilor – formarea capitalului social. Prin coerenţa dintre diverse grupuri se rezolvă problemele şi se caută soluţii cu care se confruntă societatea. Biblioteca fiind o instituţie socială, comunitară începe să aplice şi să dezvolte voluntariatul pentru a consolida responsabilitatea civică a cetăţenilor şi valorificarea potenţialului uman.

Voluntariatul este o acţiune întreprinsă pe baza liberei alegeri care nu urmăreşte cîştig financiar şi este în beneficiul societăţii, instituţiei contribuind la formarea unor valori de interes general.

„Hai în gaşca voluntarilor” a fost genericul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, care s-a desfăşurat în perioada 29 mai 2009 – 5 iunie 2009. Ediţia curentă a implicat în activităţi de voluntariat mai multe vedete ale show-bizz-ului şi mass-mediei autohtone. Scopul acţiunii este de a oferi modele de creştere a responsabilităţii civice a cetăţenilor, de a sensibiliza opinia publică despre importanţa şi impactul activităţii de voluntariat în cadrul comunităţii.

Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova în parteneriat cu Filiala municipală ABRM (Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”) şi cu Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) au organizat la 29 mai 2009 un atelier profesional „Managementul voluntariatului. Aplicaţii practice”. Atelierul a fost axat pe formarea culturii voluntariatului în biblioteci ca valoare adăugată activităţii infodocumentare.

Formatorul Mariana Ţurcan, Consultant Politici de Tineret CNTM a învăţat bibliotecarii din R. Moldova practicile de calitate ale voluntariatului:

 • Definiţii şi concept.

 • Dimensiuni ale serviciului de voluntariat.

 • Pregătirea organizaţiei pentru lansarea unui program de voluntariat.

 • Managementul voluntarilor — un proces în 10 paşi.

 • Rolul coordonatorului de voluntari.

 • Potenţialii voluntari.

 • Beneficii şi responsabilităţi.

 • Motivarea şi aprecierea voluntarilor.

Bibliotecarii s-au mobilizat în exerciţii practice:

 • Beneficiile şi responsabilităţile bibliotecilor care implementează programe de voluntariat.

 • Motivarea şi aprecierea voluntarilor.

Experţii care deja au implementat asemenea servicii sau chiar au fost voluntari au menţionat beneficiile bilaterale ale activităţii de voluntarit. Doamna Sharon Ketchum, şef adjunct al Secţiei Cultură şi Presă a Ambasadei SUA în Moldova, a povestit bibliotecarilor despre politica Statelor Unite ale Americii privind voluntariatul. Implementarea unui program de voluntariat „Prietenii bibliotecii” a fost scopul Bibliotecii „Ovidius”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Desfăşurat pe parcursul unui an şi coordonat de Margareta Cebotari, bibliotecar principal, programul a adus multe beneficii bibliotecii în formarea imaginii şi promovarea serviciilor şi ofertelor. Iar Ecaterina Tulgara, şef oficiu de la Biblioteca din Vadul lui Vodă a reflectat utilitatea imlicării voluntarilor la realizarea şi implementarea proiectelor.

Discuţiile şi dezbaterile de la finalul atelierului profesional au demonstrat că bibliotecile din R. Moldova au nevoie de programe de voluntariat. Analiza cost-beneficiu a acestei activităţi reflectă utilitatea membrilor comunităţii în implicarea diverselor acţiuni ale bibliotecilor.

III. Experţi-formatori la nivel naţional

1. Filiala municipală ABRM — membră a grupurilor de lucru, parteneriat

 • grupul de lucru privind elaborarea Regulamentului de educaţie continuă a bibliotecarilor din bibliotecile publice (Secţiunea Biblioteci publice, ABRM)

 • grupul de lucru pentru Strategia de Dezvoltare a bibliotecilor (colecţii, spaţii, formare profesională)

 • implicarea în organizarea Zilei Mondiale a Cărţii – 23 aprilie (23 aprilie 2009, Sediul Central)

 • Mariana Harjevschi, coordonator eIFL-IP Moldova a cîştigat Proiectul „Advocacy pentru îmbunătăţirea Legii cu privire la dreptul de autor şi drepturi conexe: rolul bibliotecilor”, Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, Consorţiul eIFL.net.

Proiectul este sprijinit de către Fundația Soros-Moldova și Fundația eIFL.net în cadrul competiţiei Consolidarea sectorului neguvernamental în Republica Moldova.

 • doi bibliotecari din Echipa Hasdeu au participat la IFLA 2009.

 • extinderea parteneriatului cu societatea civilă — Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale..

 • Formatori

 • seminar “Imaginea bibliotecii publice în comunitate” — Biblioteca Raională “D. Cantemir” (4 mai 2009)

 • Tabăra de Instruire Continuă “Managementul cultural. Accesul la informaţie” Biblioteca Raională “D. Cantemir” (19 augusti 2009)

Diversitatea şi complexitatea imlicării în viaţa comunităţii biblioteconomice demonstrează încă odată că Filiala municipală ABRM dezvoltă şi facilitează parteneriatul profesional. Prin eforturi comune se face schimbul de cunoştinţe şi experienţe în beneficiul structurilor infodocumetnare.

Tatiana COŞERI, Preşedintele Filialei municipale ABRM

Spune ce gîndești

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s

Блог на WordPress.com. Тема: Baskerville 2, автор: Anders Noren.

Вверх ↑

%d такие блоггеры, как: