Voluntariat


 

Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova învaţă activitatea de voluntariat

 

„Hai în gaşca voluntarilor” a fost genericul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, care s-a desfăşurat în perioada 29 mai 2009 – 5 iunie 2009. Ediţia curentă a implicat în activităţi de voluntariat mai multe vedete ale show-bizz-ului şi mass-mediei autohtone. Scopul acţiunii este de a oferi modele de creştere a responsabilităţii civice a cetăţenilor, de a sensibiliza opinia publică despre importanţa şi impactul activităţii de voluntariat în cadrul comunităţii.

Evenimentul a fost organizat de Coaliţia pentru promovarea legii şi activităţilor de voluntariat,  formată din:

Asociaţia „Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV);

Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”;

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO);

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM);

Reţeaua Socială (reprezentată de Asociaţia „Motivaţie”);

Serviciul pentru Pace (SPP).

La ediţia 2009 partenerii Coaliţiei au fost:

Asociaţia „Prietenii Copiilor”;

Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineret.

Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova în parteneriat cu Filiala municipală a ABRM (Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”) şi cu Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) au organizat la 29 mai 2009 un atelier profesional „Managementul voluntariatului. Aplicaţii practice”. Atelierul a fost axat pe formarea culturii voluntariatului în biblioteci ca valoare adăugată activităţii infodocumentare.

Formatorul Mariana Ţurcan, Consultant Politici de Tineret CNTM a învăţat bibliotecarii din R. Moldova practicile de calitate ale voluntariatului:

l Definiţii şi concept.

l Dimensiuni ale serviciului de voluntariat.

l Pregătirea organizaţiei pentru lansarea unui program de voluntariat.

l anagementul voluntarilor – un proces în 10 paşi.

l Rolul coordonatorului de voluntari.

l Potenţialii voluntari.

l Beneficii şi responsabilităţi.

l Motivarea şi aprecierea voluntarilor.

Bibliotecarii s-au mobilizat în exerciţii practice:

l Beneficiile şi responsabilităţile bibliotecilor care implementează programe de voluntariat.

l Motivarea şi aprecierea voluntarilor.

Experţii care deja au implementat asemenea servicii sau chiar au fost voluntari au menţionat beneficiile bilaterale  ale activităţii de voluntarit. Doamna Sharon Ketchum, şef adjunct al Secţiei Cultură şi Presă a Ambasadei SUA în Moldova, a povestit bibliotecarilor despre politica Statelor Unite ale Americii privind voluntariatul. Implementarea unui program de voluntariat „Prietenii bibliotecii” a fost scopul Bibliotecii „Ovidius”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. Desfăşurat pe parcursul unui an şi coordonat de Margareta Cebotari, bibliotecar principal, programul a adus multe beneficii bibliotecii în formarea imaginii şi promovarea serviciilor şi ofertelor.  Iar Ecaterina Tulgara, şef oficiu de la Biblioteca din Vadul lui Vodă a reflectat utilitatea imlicării voluntarilor la realizarea şi implementarea proiectelor.

Discuţiile şi dezbaterile de la finalul atelierului profesional au demonstrat că bibliotecile din R. Moldova au nevoie de programe de voluntariat. Analiza cost-beneficiu a acestei activităţi reflectă utilitatea membrilor comunităţii în implicarea diverselor acţiuni ale bibliotecilor.

De menţionat, că evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Publică de Drept, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, în Săptămîna Uşilor Deschise.

Voluntariatul contribuie la coeziunea economică şi socială. Bibliotecarii din R. Moldova alături de personalităţile publice participă activ la promovarea voluntariatului, învăţînd rigorile, principiile de bază ale muncii în folosul comunităţii.

 La ediţia 2009 contribuţii deosebite au avut:

l interpreta Victoria Lungu în parteneriat cu centrul „Casa Mărioarei” a discutat fenomenul violenţei în familie;

l interpreta Aura cu fiicele sale au oferit clipe de bucurii pentru copiii vulnerabili.   Împreună cu Asociaţia „Prietenii Copiilor” au mers cu Ludobusul dotat cu jucării şi jocuri la Casa „Aşchiuţa”;

l Georgeta Voinovan, Ion Raţă şi Mihai Budurin (Formaţia „Catharsis”) au distrat copiii din comuna Sărata Galbenă, r. Hânceşti;

l rezentatorii tv au plecat la Spitalul Oncologic pentru a confecţiona origami împreună cu copiii bolnavi;

l voluntarii de diverse vîrste au organizat o acţiune de susţinere a pietonilor pentru a traversa străzile fără risc cu lozinca „Unde-s  zebrele din Chişinău?” etc.

Săptămîna Naţională a Voluntariatului „Hai în gaşca voluntarilor!” este un eveniment de incluziune, care contribuie la constituirea unei identităţi  sociale. Astfel, comunitatea biblioteconomică dezvoltă cultura voluntariatului, aplicînd practici naţionale şi internaţionale.

Tatiana COŞERI, director adjunct, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”,

peşedintele Filialei municipale ABRM

 

ecaterina-tulgara 

voluntariat

Răspunde. Expuneți părerea.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s